Národný titul je opäť v Ninisových rukách

06.12.2014 13:57

Aj tento rok mala naša jednotka v sánkarskom športe možnosť obhajovať svoj národný titul. Národný šampionát sa podobne, ako tomu bolo v predošlej sezóne, uskutočnil na sánkarskej trati v rakúskom Innsbrucku-Igls. Keďže naši reprezentanti nevycestovali na 2. Svetový pohár do amerického Lake Placid, rozhodli sa ďalšie dva dni zotrvať v Rakúsku, kde sa zorganizovali Majstrovstvá Slovenska.

V pondelok (1. decembra) boli na programe tréningové jazdy. "Deň pred pretekmi som absolvoval päť tréningových jázd. Štartoval som však z dámskeho štartu," upresnil Ninis.

V utorok (2. decembra) sa pretekové zápolenie začalo už v doobedňajších hodinách. "Dráha sa výrazne spomalila a okrem toho nám začalo pršať a snežiť. Kým v pondelok som v tréningových veciach dosahoval časy okolo 40.2 sekundy, v pretekoch boli moje časy o viac ako sekundu pomalšie," dodáva Ninis. "S jazdami som však spokojný, pretože boli v pohode," zakončuje Jozef.

Ninis vstupoval do pretekov v úlohe favorita. Jeho hlavnými súpermi mali byť Marek Solčanský, ktorý túto sezónu presedlal z dvojsedadlových saní na jednosedadlové. Solčanský tento rok obhajoval striebornú priečku z majstrovstiev Slovenska. Trojicu najväčších favoritov uzatváral Marián Zemaník, ktorý sa na minuloročnom šampionáte umiestnil na 3. priečke.

Jozef svoju prvú jazdu započal ako 2. najrýchlejší sánkar vrámci svojej kategórie. S časom 2.101 sekundy bol pomalší len od svojho mladšieho protivníka, Mareka Solčanského, ktorý ho v 1. kole predčil na štarte o 2 tisíciny sekundy. Ninis však už v nasledujúcich častiach ľadového koryta potvrdzoval úlohu favorita a celú jazdu absolvoval na 1. priečke. S najvyššou rýchlosťou na trati (105.57 km/h) v cieli dosiahol čas 41.700 sekundy. Solčanského prekonal o takmer 4 desatiny sekundy. Marián Zemaník zaostal ešte o jednu desatinu naviac a tak mu po 1. kole patrila 3. pozícia s časom 42.198 sekundy.

V druhom kole predviedol Ninis o niečo slabšiu jazdu. Na štarte (2.123 sekundy) opäť zaostal len za Marekom Solčanským. Rozdiel medzi nimi bol 10 tisícin sekundy. Dráha sa však o niečo spomalila, čo sa prejavilo hneď v ďalšej časti ľadového koryta. Ninis sa v nej síce vyšvihol na 1. priečku pred Solčanského, ale v porovnaní s predošlým výkonom bol o viac ako 3 desatiny sekundy pomalší. To platilo aj pri ostatných sánkaroch. V strede dráhy mal však Ninis náskok už okolo 2 desatín sekundy. To znamenalo, že pokiaľ neurobí výraznejšiu chybu, aj v 2. kole si pripíše najrýchlejší čas. Ninisova rýchlosť bola znova najvyššia (103,63 km/h) a aj vďaka chybe Mareka Solčanského sa jeho náskok navýšil o ďalšie 2 desatiny sekundy. V cieli dosiahol Jozef opäť najrýchlejší čas (42.469 sekundy), ktorým prekonal Solčanského o viac ako 4 desatiny sekundy.

Marek Solčanský si ďalšou 2. najrýchlejšou jazdou s časom 42.903 sekundy upevnil svoju striebornú pozíciu. Za Ninisom v konečnom zúčtovaní zaostal o viac ako 8 desatín sekundy. Bronzovú priečku si udržal Marián Zemaník, ktorý sa v 2. kole aj kvôli dráhe zhoršil o takmer 1 sekundu. Na Solčanského stratil tak ďalšie 2 desatiny sekundy. Ani to mu však nezabránilo v obhajobe minuloročnej bronzovej medaily.

 

1. Jozef Ninis (Svk.) 1:24.169 min.

2. Marek Solčanský (Svk.) 1:24.999

3. Marián Zemaník (Svk.) 1:25.327

 

Kompletné výsledky nájdete   TU  ...

 

Zdroj: sane.sk

Foto: Jozef Ninis, sane.sk