Jožko predviedol fantastický výkon a postupne sa približuje absolútnej špičke

09.12.2012 11:59

Altenberg ponúkol príležitosť sánkárom z celého sveta zapretekať si na trati v Nemecku. Do pretekov nastúpilo 32 najlepších športovcov, takže konkurencia pre Jožka, ktorý dnes takisto v pretekoch nechýbal, bola viac než slušná. Jožko bol určite plný odhodlania napraviť si chuť po nie príliš vydarenej piatkovej kvalifikácii, kde síce obsadil 9. priečku a s prehľadom sa dostal do pretekov, no nebol to úplne ideálny výkon. Manuel Pfister sa pretekov pre zranenie nemohol zúčastniť a tak odstúpil.

Už tradične figurovali na prvých troch miestach športovci s čiernou, červenou a žltou farbou pri mene, čo značilo, že aj na tomto podujatí dominovali Nemci. Niektorým sa ale nepodarilo bodovať podľa ich predstáv a preto neobsadili všetkých prvých päť miest.

Trať bola veľmi rýchla a preto mohli byť diváci aj svedkami viacerých štartovacích, či traťových rekordov.

 

Po kratšej odmlke sa na víťazný stupienok vrátil suverén sánkárskeho športu, Felix Loch. Predviedol jeden z tých najlepších štartov, ale stále tu sú sánkári, ktorí ho v tejto "disciplíne" predčili (3. najlepší štart - 7.157 sek.). Loch jazdil naozaj bezchybne a väčšinu jazdy sa pohyboval na 3. priečke. Jeho rýchlosť bola ale naozaj vysoká (126.49 km/h) a preto bolo viacmenej zrejmé, že na konci svojej jazdy sánkárov pred ním predbehne. To sa mu aj s časom 53.395 sekúnd podarilo a Felix stanovil tak nový traťový rekord.

Druhá jazda mala takmer rovnaký scenár. Tretí najlepší štart v druhom kole (7.198 sek.), bol síce v porovnaní s jeho prvým o niečo slabší a preto sa aj jeho jazda časovo trochu vzďaľovala od nového traťového rekordu. V koryte ale stále figuroval na tretej priečke a rozdiel nastal za polovicou jazdy. Loch dokázal vyvinúť ešte vyššiu rýchlosť (126.89 km/h) a aj jeho druhý výkon by bol novým traťovým rekordom, ale za svojím prvým zaostal o 8 tisícin sekundy s časom 53.403 sekúnd.

 

Jeho náprotivok, zatiaľ najväčší konkurent, Andy Langenhan sa aj dnes podujal tejto úlohy, keď sa mu darilo zdatne sekundovať Lochovi. Štart mal horší o veľmi zanedbateľný kúsok, konkrétne 3 tisíciny sekundy (4. najlepší - 7.160 sek.) a hneď na prvých medzičasoch sa dostal pred Felixa, no najlepší stále nebol. Pohyboval sa v koryte ako sánkár s druhými najlepšími časmi. Aj napriek rýchlosti (126.47 km/h), ktorá bola takmer totožná s tou Lochovou a náskoku, ktorý si vybudoval po štarte sa mu nepodarilo dosiahnuť najrýchlejší čas v prvom kole, ale naopak, bol až "tretí" (53.458 sekúnd).

Druhú jazdu započal Langenhan s takmer totožným štartom (2. najlepší - 7.160 sek.) a stratu na Locha začal výrazne sťahovať hneď v horných partiach ľadového tobogánu. Langenhan sa celý čas pohyboval na 2. mieste, ale s časmi lepšími od Locha. Rýchlosť, ktorú dosiahol, bola o niečo nižšia ako tá Lochova (125.94 km/h) a aj to mohlo spôsobiť to, že Langenhan sa pred nemeckú jednotku nakoniec nedostal, pretože zajazdil druhý najlepší čas v tomto kole - 53.545 sekúnd.

 

Na tretej priečke sa umiestnil majster štartov, Johannes Ludwig, ktorý v tejto "disciplíne" dnes neohrozene kraľoval. Prvý výkon odštartoval štartovacím rekordom (7.104 sek.) a jeho jazda bola naozaj fantastická, pretože počas jej priebehu sa pohyboval vďaka veľmi kvalitnému štartu na prvej pozícii. Na Locha mal náskok dokonca viac ako jednu desatinu sekundy. Ludwigova rýchlosť bola taktiež výborná (126.28 km/h), ale prekvapujúco to na Locha, ktorý ho v poslednej časti trate predčil nestačilo. Podarilo sa mu dosiahnuť veľmi pekný, druhý najlepší čas - 53.429 sekúnd.

Druhý výkon, s opäť najlepším štartom (7.115 sek.) bol pre Ludwiga podobný. Náskok viac ako desatiny sekundy na Locha si držal takmer počas celej jazdy. Avšak rýchlosť, ktorú vyvinul (124.94 km/h) bola asi tým hlavným dôvodom, prečo celý náskok stratil a prepadol sa na tretiu priečku za svojich kolegov z reprezentácie. V druhom kole zajazdil 3. najlepší čas - 53.648 sekúnd a len tesne zaostal za druhým Langenhanom. Naozaj veľká škoda pre Ludwiga, ktorý dnes predvádzal výborné výkony.

1. Felix Loch (Nem.) 1:46.798 min.

2. Andy Langenhan (Nem..) 1:47.003

3. Johannes Ludwig (Nem.) 1:47.077

 

...14. Jozef Ninis (Svk.) 1:48.103

 

Jozef Ninis si dnes po určite nie veľmi podarenej kvalifikácii chcel napraviť chuť v hlavných pretekoch a to dvoma podarenými jazdami. Štarty, ktoré mu v tejto sezóne nevychádzajú podľa ideálnych predstáv sa snaží stále vylepšovať, ale bohužiaľ je to v tejto sezóne zatiaľ jeho slabšia stránka, na ktorú pravdepodobne aj dopláca. Prvý výkon započal 23. najlepším štartom (7.328 sek.), čo človeka určite zamrzí, pretože v porovnaní s niektorými jazdcami pred ním zbytočne nabral stratu hneď v úvode jazdy, ktorá mohla byť o desatinu sekundy určite menšia. Jožko sa veľkú časť jazdy pohyboval na 23. pozícii, ale v závere, ktoré mu pre zmenu v tejto sezóne naozaj idú sa posúval vpred. Na predposlednom medzičase pri rýchlosti 125.37 km/h sa pohyboval na 20. priečke. Vďaka ale naozaj bezchybnej jazde v tých najťažších úsekoch trate prišiel do cieľa ako 15. najrýchlejší sánkár s časom 54.040 sekúnd.

V druhej jazde predviedol Jožko tiež 23. najlepší štart (7.319 sek.) a teda vstupoval do nej podobne, ako pri prvom výkone. Musel hneď mazať stratu na iných sánkárov. V porovnaní s prvou jazdou si ale hneď na prvom medzičase polepšil na 19. priečku, potom sa prepadol na 20., ale v najťažších úsekoch ľadového koryta opäť preukázal pevné nervy a bezchybným výkonom dosiahol 14. najlepší čas druhého kola (54.063 sekúnd.). Časovo to bola síce horšia jazda od prvej, ale to bolo viacmenej zapríčené nižšou rýchlosťou (124.32 km/h). Jožkovi sa podarilo zosadiť z prvého miesta v druhom kole Američana Chrisa Mazdzera, ktorý predviedol naozaj fantastický výkon - 6. najlepší a dlho sa vyhrieval na prvej pozícii.

Verme, že Jožkovi sa podarí štarty čo najskôr doladiť, pretože je to určite škoda, že jazdu začína so stratou na súperov, ktorých je schopný porážať. Dúfajme, že sa už čoskoro dočkáme umiestnenia v TOP 10 a Jožko nás tak po dnešnom fantastickom výsledku opäť poteší.

 

Kompletné výsledky nájdete   TU  ...

 

100 bodov teda zostáva v Nemecku a pripíše si ich Felix Loch. 85 bodov pribudne na konto Langenhanovi a 70 si ulovil Johannes Ludwig. Jožko si za 14. priečku pripísal veľmi pekných 28 bodov.

Nasledujúci víkend nás čaká Lotyšsko, konkrétne Sigulda, tak verme, že sa v nej Jožkovi podarí zopakovať minuloročný úspech.