Jožko Ninis sa posúva vpred, tentokrát o desať miesto do elitnej dvadsiatky

19.01.2013 13:07

Po dlhšej dobe sa hlavné preteky mužov nekonali v nedeľu, ale v sobotu. O výnimku sa postarali Nemci vo Winterbergu, ktorí organizovali 7. podujatie Svetového pohára. Jozef musel najprv prejsť kvalifikáciou, aby sa mohol v dnešných pretekoch predstaviť. Tá mu vyšla celkom normálne, keď obsadil solídne 8. miesto a tak sa bez najmenších problémov kvalifikoval. Ako už býva zvykom, do pretekov okrem neho nastúpilo ešte 31 sánkárov. Jožkovi predošlé preteky až tak nevyšli a aj to bol určite jeden z hlavných dôvodov, prečo si chcel dnes z chuti zapretekať. Druhým dôvodom je týždňová prestávka bez saní, pretože sánkári sa presúvajú do dejiska Majstrovstiev sveta vo Whistleri v Kanade.

 

Čo sa týka dnešných pretekov, dnes sa v nich mohol radovať opäť najčastejší premožiteľ muža vedúceho celkového poradie Svetového pohára, David Möller, ktorý si dnes pripísal druhý triumf v sezóne. Trať pomerne dlhá sa aj napriek tomu postarala o naozaj minimálne rozdiely medzi jednotlivými pretekármi. Dôkazom je aj odstup víťazného Möllera od druhého Locha, ktorý predstavoval 9 tisícin sekundy. Möller sa prezentoval tradične slušnými štartmi. 5. najrýchlejší úvod v prvom kole (3.836 sek.) naznačil, že aj on bude súperiť o pódiové umiestnenie, či dokonca víťazstvo. Priebeh jazdy tieto slová potvrdil, keď sa dostal hneď na druhú priečku a neskôr aj na prvú. Pri naozaj fantastickej rýchlosti 133.33 km/h mal náskok na súperov navýšiť, ale v najdôležitejšej spodnej pasáži urobil menšiu chybu a tá ho odsunula na 3. priečku po prvom kole s časom 52.160 sekúnd.

3.823 sekúnd bola hodnota 3. najrýchlejšieho štartu v druhom kole a Möller tak vstúpil do druhého kola ešte rýchlejšie. Hneď vzápätí sa dostal na 2. priečku no potom sa mu pri rýchlosti, ktorá bola síce nižšia ako v prvom kole (128.98 km/h) podarilo predviesť bezchybnú jazdu a časom 52.047 sekúnd sa zapísal ako držiteľ nového traťového rekordu.

 

Druhý mužom sa dnes stal Felix Loch, ktorý si tak pripísal veľmi cenné body do celkového hodnotenia. Loch so štvrtým najlepším štartom (3.828 sek.) potvrdil vysoký štandard Nemecka v tejto "disciplíne". Pri ešte vyššej rýchlosti (135.90 km/h), ktorá vyrážala dych sa mu podarilo sa dostať na tretiu priečku a neskôr v spodnej časti už na druhú. Lochovi sa aj napriek absolútne najvyššej rýchlosti nepodarilo obsadiť prvú priečku, keď dosiahol druhý najlepší čas - 52.146 sekúnd.

3.823 sekúnd bol štart navlas rovnaký so štartom víťazného Möllera a tak mali odrazový mostík absolútne rovnaký. Loch ale na Davida strácal hneď na nasledujúcom meranom úseku a inak tomu nebolo ani v ďalšom priebehu jazdy, keď sa Loch síce posúval vpred, ale ani raz to na Möllera nestačilo. 127.97 km/h rýchlosť bola síce o kilometer za hodinu nižšia ako víťazova, ale minimálny náskok, ktorý si Möller sa Lochovi aj napriek tomu podarilo trochu skresať. Loch však ani v druhom kole nedosiahol absolútne najrýchlejší čas. 52.070 sekúnd bol druhý najrýchlejší predvedený výkon v druhej časti pretekov a tak Loch potvrdil svoje strieborné umiestnenie.

 

Tretie miesto si ukoristil skúsený matador, ktorý mal po minulých pretekoch čo naprávať, Armin Zöggeler. Dnes sa v prvom kole vo veľkom štýle vrátil medzi absolútnu špičku. Talian predviedol v obidvoch jazdách veľmi podarené štarty, vzhľadom na výkony, ktoré predvádzal v iných pretekoch. V prvom kole to začal 12. najrýchlejším výkonom (3.859 sek.), ale na dlhej trati bolo hlavne dôležité nechybovať a vyvinúť čo najvyššiu rýchlosť, čo sa mu aj podarilo. Armin sa už v polovici ľadového koryta dostal na 2. priečku a pri rýchlosti 131.81 km/h to vyvrcholilo celkovým prvenstvom po prvom kole s časom 52.061 sekúnd.

11. najrýchlejším štartom (3.855 sek.) odštartoval jazdu za víťazstvom, ktorá bola dlho časovo dokonca lepšia ako tá v prvom kole. Pri absolútne totožnej rýchlosti 131.81 km/h všetko naznačovalo tomu, že Armin sa v tejto sezóne víťazstva konečne dočká. V ale najdôležitejšej spodnej pasáži Zöggeler chyboval a jeho druhý čas 52.199 sekúnd rozhodol o tom, že stratil 53 tisícin na prvého Nemca Möllera.

 

1. David Möller (Nem.) 1:44.207 min.

2. Felix Loch (Nem.) 1:44.216

3. Armin Zöggeler (Tal.) 1:44.260

 

...19. Jozef Ninis (Svk.) 1:45.309

Jožko ako muž, ktorý sa musel kvalifikovať svojím 8. miestom mal podľa papierových predpokladov skončiť niekde za 20. miestom. Je jasné, že Ninis má ale naviac a to sa potvrdilo hneď od štartu, ktoré sa podarilo Jožkovi v čase Vianoc výrazne zlepšiť. 15. najrýchlejší štart (3.869 sek.) bol naozaj dobrým vstupom do pretekov a slušným predpokladom na pekné umiestnenie. Jožko sa počas jazdy prepadával na 17. a postupne až 22. priečku, ale v častiach kde sa mal lámať chlieb jasne zabral. Pri rýchlosti 128.89 km/h sa predieral postupne vpred na pozície, ktoré predtým stratil. 19. priečka bola slušná, ale Jožko dokázal poslednú časť prejsť ešte lepšie ako traja sánkári a tak mu po prvom kole patrilo výborné 16. miesto s časom 52.634 sekúnd.

Do druhého kola Ninis vstupoval určite s odhodlaním zaútočiť na prvú 15-ku, čo sa mu s 18. najlepším štartom (3.878 sek.) mohlo aj podariť. Táto jazda mala ale trochu rozdielny priebeh ako výkon v prvom kole. Ninis sa do konca prvej polovice ľadového tobogánu držal na 17. priečke. Potom prišla časť, kde sa dnes rozhodovalo najviac a tam Jožko dosiahol o niečo nižšiu rýchlosť ako pri prvom čase (127.29 km/h). Nižšia rýchlosť a možno aj menšie problémy spôsobilo prepad na 21. priečku. Tú Jožko dokázal ešte na záver zlepšiť na 20. miesto, keď dosiahol čas 52.675 sekúnd. V druhom kole sa tak dostal za 4 sánkárov, ktorých v prvom kole predčil. Na dnešnej síce veľmi dlhej trati sa jazdili naozaj podobné časy a rozostupy boli naozaj minimálne, o čom sa presvedčili na vlastnej koži druhý Loch, keď prehral o 9 tisícin sekundy, alebo aj Jožko Ninis, ktorý na 18. Eggera stratil ešte menej a to 8. tisícin sekundy. Aj o tomto ale tento pekný šport je.

 

Podrobnejšie časy nájdete   TU  ...

 

100 bodov teraz putuje na konto Möllera, 85 Lochovi a za tretie miesto si skúsený Talian Zöggeler pripísal pekných 70 bodov. Jožko si ukoristil 22 bodov a tak si udržal 19. priečku.

 

Držte Jožkovi palce, aby sa mu podarilo zaútočiť v celkovom hodnotení na umiestnenie v elitnej 15-ke! Teraz nasleduje týždňová prestávka pred Majstrovstvami sveta v sánkovaní v kanadskom Whistleri, kam bude letieť aj naša výprava s Jozefom.