Jozef Ninis zvládol ďalšiu kvalifikáciu

20.02.2015 21:20

Ešte včera absolvoval Jozef Ninis v Altenbergu predposlednú kvalifikáciu tejto sezóny. V nej sa predstavili všetci sánkari, ktorí nefigurujú v nasadenej skupine pre sobotňajšie hlavné preteky. Do piatkového Pohára národov bolo prihlásených 23 sánkarov, z čoho traja pretekári nemeckej národnosti tieto jednokolové preteky pojali len ako tréning. V nemeckom reprezentačnom družstve je totiž veľký pretlak a pre týchto sánkarov už nie je v hlavnom "A" tíme dostatok miesta. Piatková kvalifikácia je tak jedinou možnosťou, ako sa môžu nádejní Nemci porovnávať s tou absolútnou sánkarskou špičkou.

Prakticky o nič však nešlo ani ostatným sánkarom, ktorí sa mali v Pohári národov predstaviť. Keďže do Altenbergu nevycestovalo ruské reprezentačné družstvo, pre hlavné preteky bolo evidovaných len 32 sánkarov. Dvadsať pretekárov z kvalifikácie a ďalších dvanásť predkvalifikovaných. Účasť v hlavných pretekoch tak mali všetci sánkari istú, bez ohľadu na to, aký výkon predvedú.

Absolútne najrýchlejšom mužom piatkového sánkarského zápolenia sa stal domáci reprezentant, Ralf Palik. Keďže Palik v tejto sezóne nepredvádza príliš presvedčivé výkony, tak aj jeho pozícia v hlavnom nemeckom tíme je neistá. Nemecký sánkar sa v tejto sezóne ukázal len v troch kvalifikačných súbojoch, v ktorých sa však prezentoval celkom slušnými jazdami. Hneď po Novom roku sa predviedol v Königssee, kde dokázal triumfovať. Na ďalšej nemeckej trati v Oberhofe si potom Palik pripísal druhú priečku, ktorú doplnil piatym miestom vo Winterbergu. V hlavných pretekoch však opäť tento Nemec príliš o svojich kvalitách nepresvedčil. V Pohári národov na ďalšej domácej trati, tentokrát však už v Altenbergu, Nemec predviedol opäť jazdu na vysokej úrovni. Tamojšie ľadové koryto zišiel za 53.778 sekundy, čím sa stal držiteľom nového traťového rekordu. 

 

Zo svojho druhého pódiového umiestnenia v piatkových kvalifikačných jazdách sa mohol radovať lotyšský reprezentant, Inars Kivlenieks. Lotyš zdolal trať v Altenbergu za 53.870 sekundy, čím za Nemcom zaostal o 92 tisícin sekundy. Ani Kivlenieksovi však táto sezóna nevychádza podľa predstáv. Sánkar, ktorý sa stal jednotkou medzi mužmi v lotyšskom reprezentančom družstve po tom, ako Martins Rubenis ukončil kariéru, nedokázal presvedčiť o svojich kvalitách ani v hlavných pretekoch majstrovstiev sveta, ktoré sa uskutočnili práve na lotyšskej trati v Sigulde. Kivlenieks sa síce ešte v piatkových jazdách o štartovacie čísla prezentoval druhým najlepším výkonom, avšak v pretekoch na tento výkon nenadviazal. Na domácej trati si vyjazdil umiestnenie v druhej desiatke.

 

K Nemcovi a Lotyšovi sa na najnižší pódiový stupienok pridala stálica sánkarského Svetového pohára, David Mair. Veľmi skúsený Talian predvádza v tejto sezóne naozaj solídne výkony, vďaka ktorým mal po väčšinu podujatí Svetového pohára účasť v hlavných pretekoch istú. Keďže však tento sánkar v posledných dvoch pretekoch dosiahol o niečo slabšie výsledky, zo skupiny nasadených sánkarov vypadol. V Pohári národov v Altenbergu sa však Mari prezentoval veľmi kvalitnou jazdou, keď na nemeckej trati predviedol tretí najrýchlejší výkon s časom 53.968 sekundy. Talian si tak na svoj účet pripísal už druhé pódiové umiestnenie z kvalifikačných zápolení. To prvé dosiahol ešte na otváracom podujatí tejto sezóny, v rakúskom Innsbrucku-Igls.

1. Ralf Palik (Nem.) 53.778 sek. (pozn. rekord trate)

2. Inars Kivlenieks (Lot.) 53.870

3. David Mair (Tal.) 53.968

 

...7. Jozef Ninis (Svk.) 54.262

Zahanbiť sa nenechal ani náš sánkar, Jozef Ninis. Slovenský pretekár vstupoval do kvalifikácie až ako 11. v poradí. Ninis na úvod predviedol 18. najrýchlejší štart (7.271 sekundy), ktorým sa zaradil skôr k tým slabším sánkarom v štartovacom poli. Na trati, ktorú však slovenský reprezentant pozná naozaj dobre, sa začal Jozef zakrátko posúvať vpred. Na ďalšom meranom úseku rodák z Čadce poskočil na 14. miesto, ktoré síce v priebehu jazdy stratil, prepadom na 15. priečku, avšak v posledných častiach ľadového koryta začal Slovák ťažiť zo svojich dlhoročných skúseností. Pri jednej z najvyšších rýchlostí (124.25 km/h) v spodných sektoroch trate klopal Ninis na dvere elitnej desiatky. Do nej náš sánkar nakoniec aj úspešne vstúpil v úplne poslednom úseku, keď v cieli pri jeho mene svietil čas 54.262 sekundy. Slovenský pretekár predviedol v Pohári národov siedmu najrýchlejšiu jazdu. Za šiestym Poliakom, Maciejom Kurowskim zaostal len o dve tisíciny sekundy. Na víťazného Palika však Ninis stratil už takmer pol sekundy.


Kompletné výsledky nájdete TU...
 

Foto: International Luge Federation, Jozef Ninis