Jozef Ninis odchádza z Winterbergu na 25. mieste

25.01.2015 12:55

Súťažný víkend vo Winterbergu sa skončil. Ešte včera boli na programe vrámci 6. podujatia Svetového pohára sezóny 2014/2015 hlavné mužské preteky. Štart pretekov bol naplánovaný niekoľko minút po obede. V pretekoch sa malo predstaviť opäť tradične 32 najlepších sánkarov, z ktorých 17 si muselo účasť v nich vybojovať v piatkovom Pohári národov.

Podobne ako minulú sezónu, aj túto bolo pre rýchlych mužov z ľadových korýt pripravené chladné počasie. Teplota sa pohybovala niekoľko stupňov pod bodom mrazu a sánkarov počas zápolenia sprevádzalo sneženie. Našťastie nebolo natoľko silné, aby boli organizátori podujatia nútení skrátiť preteky len na jedno kolo, podobne ako tomu bolo v sezóne 2013/2014. Vtedy sa z prvého triumfu v kariére radoval veľmi prekvapivo nemecký sánkar, Chris Eißler.

Aj do tretice sme na tom najvyššom pódiovom stupienku mohli vidieť toho istého muža, Felixa Locha. Posledný olympijský šampión je absolútnym suverénnom tejto sezóny, čo potvrdil už tretím domácím víťazstvom v tejto sezóne. Svoju cestu za triumfom na nemeckej trati začal 6. najrýchlejším štartom (3.838 sekundy). Po veľmi slušnom úvode, ktorý zodpovedal Lochovým kvalitám, sa tento nemecký sánkar bez menších ťažkostí vyšvihol na 3. priečku. Už v polovici svojej jazdy sa Loch dostal do vedenia, ktoré si v jej priebehu udržiaval. Na jednej z najdlhších tratí Svetového pohára sa mohol Nemec ešte stále dopustiť väčšej chyby, no nestalo sa tak. Pri veľmi vysokej rýchlosti (133.53 km/h) sa jeho odstup od jeho najväčšieho konkurenta v pretekoch príliš nemenil. V cieli mu tak po prvom kole patrila vedúca priečka s časom 52.559 sekundy. Loch bol vo vedení o 52 tisícin sekundy.

Do druhého kola teda Nemec musel vstupovať s vedomím, že ak chce opäť triumfovať, tak bude musieť svoju predchádzajúcu jazdu minimálne zopakovať. Priebežne vedúci muž Svetového pohára zahájil svoj druhý výkon ešte lepšie. Druhým najrýchlejším štartom (3.832 sekundy) položil prvý kameň svojho úspechu. Hneď na ďalšom meranom úseku sa Loch začal približovať k vedúcemu pretekárovi. Približne v polovici ľadového koryta sa už nemecký sánkar do vedenia dostal. S rýchlosťou 130.24 km/h predvádzal veľmi kvalitnú jazdu, vďaka ktorej neohrozene kráčal za ďalším víťazstvom. Aj napriek tomu, že v poslednej časti prišlo menšie zaváhanie, Nemec dosiahol v 2. kole opäť najrýchlejší čas. Trať vo Winterbergu zišiel za 52.802 sekundy, čo bolo o 8 tisícin sekundy rýchlejšie, ako to predviedol druhý najrýchlejší muž daného kola, Semen Pavlichenko.

 

O najväčšie prekvapenie pretekov sa postaral ruský reprezentant, Stepan Fedorov. Rus, vybojovaním si prvého pódiového umiestnenia nielen v sezóne, ale aj v kariére, potvrdil nielen svoju výbornú formu, ale aj skvelú formu celého ruského družstva. Za svojím doterajším kariérnym maximom sa spustil Fedorov veľmi podareným, 5. najrýchlejším štartom (3.837 sekundy). Po sľubnom začiatku sa ruský sánkar priblížil k medailovým priečkam, keď poskočil na 4. priečku. Približne v polovici ľadového koryta účastník Zimných olympijských hier vo Vancouveri dokonca útočil na vedúceho Locha. Pri rýchlosti 133.18 km/h zaostával za Nemcom len o 7 tisícin sekundy. Na viac sa však ruský sánkar nezmohol. Fedorov prišiel napokon do cieľa s časom 52.611 sekundy. Rus však mal stále veľkú šancu suveréna tejto sezóny predstihnúť.

Druhé kolo zahájil Fedorov opäť viac než výborne. Naprieč traťou vo Winterbergu sa vydal opäť ako 5. najrýchlejší sánkar (3.844 sekundy). Netrvalo to dlho a ruský reprezentant začal na ďalších meraných úsekoch posledného olympijského šampióna stíhať. Rozdiel medzi ním a Felixom Lochom predstavoval 17 tisícin sekundy. Fedorovovi sa však tentokrát nepodarilo vyvinúť takú vysokú rýchlosť (127.97 km/h) a v predposlednom sektore za Nemcom výraznejšie zaostal. Aj napriek tomu si druhú priečku stále udržiaval. V závere prišlo zaváhanie Locha, ktoré spôsobilo to, že Rus sa k vedúcemu mužovi Svetového pohára priblížil na rozdiel 19 tisícin sekundy. Fedorov dosiahol v 2. kole vo Winterbergu tretí najrýchlejší čas, ktorého hodnota bola 52.822 sekundy. O 12 tisícin sekundy ho predčil ešte jeho reprezentačný kolega, Semen Pavlichenko, ktorý však pre veľkú chybu z 1. kola do medailových bojov nezasiahol. Fedorov v konečnom zúčtovaní na Locha stratil len 72 tisícin sekundy.

Tretie miesto vo Winterbergu putuje opäť do Spojených štátov amerických. Amerického sánkara, Chrisa Mazdzera, ktorý si svoje posledné dve bronzové medaily vyjazdil na predchádzajúcich dvoch nemeckých tratiach, vystriedal, jeho o niečo menej skúsený reprezentačný kolega, Tucker West. Mladý Američan sa na trati vo Winterbergu prezentoval fantastickými štartmi. V 1. kole predčil dokonca aj olympijského šampióna, Felixa Locha, keď sa na trať vydal ako 4. najrýchlejší sánkar (3.836 sekundy). Po veľmi sľubnom začiatku sa začal navrátilec do Svetového pohára prepadať. V priebehu jazdu, počas ktorej dosiahol veľmi slušnú rýchlosť 132.54 km/h sa vytratil z najlepšej päťky. West predvádzal solídnu jazdu, no na najlepších to jednoducho nestačilo. Aj preto mu po 1. kole patrila až 8. priečka s časom 52.801 sekundy. Američan však nemusel zúfať. Aj napriek strate vyše jednej desatiny sekundy na najnižší pódiový stupienok, tu šanca na medailový úspech stále žila. Pred Westom sa totiž pohybovali podobní sánkari ako on, teda menej skúsení.

V druhom kole mladý Američan 4. najrýchlejší štart (3.837 sekundy) zopakoval. Jazda, ktorú však tento mladík začal predvádzať sa niesla v ešte lepšom duchu. Tucker West si počínal naozaj skúsene, keď pri prejazdoch jednotlivých úsekov ľadového koryta útočil na svoj čas z predchádzajúceho kola. Reprezentantovi Spojených štátov amerických patrila 4. priečka a pri rýchlosti 133.18 km/h ako jeden z mála pretekárov predvádzal ešte kvalitnejší výkon, než tomu bolo v 1. kole. Aj vďaka tesným rozostupom a výbornej druhej jazde dostal Tucker West šancu zasiahnuť do medailových bojov. Mladý Američan do nich naplno prehovoril 4. najrýchlejšou jazdou v 2. kole (52.917 sekundy). Vďaka skvelému výkonu sa vyšvihol na konečnú 3. priečku. West sa tak môže radovať už zo svojho tretieho pódiového umiestnenia nielen v tejto sezóne, ale aj v kariére. Štvrtého, taktiež menej skúseného sánkara, Kevina Fischnallera, predčil o neuveriteľné 2 tisíciny sekundy.

 

1. Felix Loch (Nem.) 1:45.361 min.

2. Stepan Fedorov (Rus.) 1:45.433

3. Tucker West (Ame.) 1:45.718

 

...25. Jozef Ninis (Svk.) 1:46.662

Na nie príliš podarené súťažné predstavenia na nemeckom území bude chcieť naša jednotka v sánkovaní, Jozef Ninis, určite čo najskôr zabudnúť. Hoci sa slovenskému sánkarovi vo Winterbergu bodovať podarilo, s výsledkom rodák z Čadce nebude pravdepodobne úplne spokojný. Po minuloročnej nešťastnej kvalifikácii, kedy sa Jozef Ninis do hlavných pretekov pre silnú virózu neprebojoval, sa podobná situácia nezopakovala. Ninis si v piatkovom Pohári národov počínal úspešne, keď si miesto v hlavných pretekoch zaistil 11. miestom. Tamojšia trať vo Winterbergu však nášmu reprezentantovi príliš nesedí. To sa ukázalo hneď na začiatku, keď náš sánkar predviedol až 25. najrýchlejší štart (3.887 sekundy). To aj napriek tomu, že Ninisovi sa v úvodoch jeho jázd v tejto sezóne zvykne dariť. Po nie príliš podarenom úvode sa slovenský pretekár prepadol na 27. priečku. Na jednej z najdlhších tratí v kalendári Svetového pohára si Jozef na nasledujúcom meranom úseku pohoršil o ďalšie miesto. Pri podstatne vyššej rýchlosti (130.57 km/h), než tomu bolo v piatkovej kvalifikácii, sa Ninis zakrátko vrátil na 27. priečku. S príchodom do cieľa si náš reprezentant ešte mierne polepšil, keď trať vo Winterbergu dokázal zísť za 53.302 sekundy. 25. miesto po prvom kole však pravdepodobne nebolo to, s čím by bol náš reprezentant spokojný a obzvlášť, keď sa pred ním pohybovali papierovo slabší sánkari. Rozostupy medzi jednotlivými pretekármi boli naozaj veľmi tesné, ale trať vo Winterbergu je v tomto naozaj veľmi zradná.

Druhé kolo začal slovenský sánkar o niečo lepšie. Dolu ľadovým korytom sa spustil ako 22. najrýchlejší pretekár (3.885 sekundy). Priebeh jazdy sa však veľmi podobal tomu z kola predchádzajúceho. Aj napriek tomu, že trať v 2. kole bola výraznejšie pomalšia, Ninis v ňom dosahoval rovnaké časy ako v kole prvom. Na druhom meranom úseku slovenskému sánkarovi patrila 28. pozícia. Tú si začala naša jednotka v sánkovaní postupne vylepšovať. Nebolo to však nič závratné. Pri rýchlosti 126.49 km/h sa rodák z Čadce posunul len o pár miest vpred. V 2. kole si nakoniec Jozef Ninis pripísal 22. najrýchlejší čas, keď ľadový tobogán vo Winterbergu zišiel za 53.360 sekundy. Druhým časom, ktorý bol len o 58 tisícin sekundy horší, ako ten predchádzajúci, slovenský pretekár potvrdil, že prvá jazda určite nebola ideálna. Ako jeden z mála sánkarov dokázal totiž na značne spomalenej trati útočiť na svoj čas z 1. kola. V konečnom zúčtovaní si však slovenský pretekár nepolepšil. Z Winterbergu odchádza na 25. mieste.

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

Svoje vedúce postavenie v celkovom hodnotení Svetového pohára potvrdil ďalšími 100 bodmi nemecký reprezentant, Felix Loch. Rozdiel medzi ním a druhým v poradí, Andim Langenhanom, predstavuje už priepastných 230 bodov.

Pravdepodobne najväčší bodový prísun v kariére do celkového hodnotenia Svetového pohára zažíva ruský sánkar, Stepan Fedorov, ktorý v tejto sezóne jazdí vo veľkej pohode. Za striebornú priečku, ktorú si vo Winterbergu vyjazdil, si vyslúžil 85 bodov. Fedorov sa vyšvihol na 7. miesto v celkovom hodnotení.

Svoju formu potvrdil aj ďalší sánkar, tentokrát reprezentant Spojených štátov amerických, Tucker West. Mladý pretekár predchádzajúci Svetový pohár v Oberhofe vynechal, pretože odcestoval na majstrovstvá sveta juniorov v Lillehammeri. V sobotu sa však už naplno vrátil späť medzi seniorskú špičku, kde dokázal slušne bodovať. West si za 3. miesto z hlavných pretekov odnáša pekných 70 bodov. Američanovi momentálne patrí 6. priečka v priebežnom hodnotení Svetového pohára.

Rodák z Čadce, Jozef Ninis, na svoje konto pridal ďalších 16 bodov, ktoré si vyslúžil za 25. priečku v hlavných pretekoch. Slovenský sánkar si v celkovom hodnotení Svetového pohára udržal svoju pozíciu. Momentálne mu patrí 24. miesto.

 

Foto: saneprofit.sk, Bobbahn Winterberg Hochsauerland, fil-luge.org