Dnešné preteky Jožkovi radosť nepriniesli

13.01.2013 11:41

Dnes sa konali predposledné preteky na nemeckom území v tejto sezóne a to konkrétne v Oberhofe. Medzi 32 sánkármi sa predstavil aj Jozef Ninis, ktorému sa v sezóne darí veľmi úspešne. Jeho ambície sú len najvyššie, o čom svedčí aj jeho umiestnenie v celkovom poradí Svetového pohára a aj to, že už dvakrát nemusel podstúpiť kvalifikáciu pre hlavné preteky. Zároveň s pretekmi Svetového pohára Oberhof organizuje na svojej trati aj majstrovstvá Európy v sánkovaní, čo znamená, že do tohto poradia sa nebudú zarátavať sánkári zo zámoria (Kanaďania a Američania).

 

Hoci tomu po prvom kole málo čo nasvedčovalo, aj tentokrát sa Nemcom podarilo do bodky obsadiť všetky tri pódiové umiestnenia. Felixovi Lochovi do zbierky jeho víťazstiev chýbalo už len to z majstrovstiev Európy, čo sa po dnešných pretekoch, ale zmenilo. Vedúci muž Svetového pohára po kratšej odmlke opäť dokázal triumfovať vo veľkom štýle. Na náročnej trati v Oberhofe predviedol v obidvoch kolách fantastické jazdy. Felix začal absolútne fantasticky v prvom kole s najlepším štartom (7.113 sek.). Podarilo sa mu predčiť Pavlichenka, ktorý prvý úsek svojej jazdy zajazdil naozaj bravúrne a dlho sa nevedel nájsť žiadny sánkár, ktorý by ho hneď na úvod prekonal. Loch už bez väčších problémov svoju jazdu úspešne dokončil. V tých najnáročnejších častiach ľadového koryta si počínal naozaj bravúrne a pri veľmi vysokej rýchlosti (120.4 km/h) nebolo pochýb o tom, kto povedie po prvom kole. Loch si pripísal s časom 43.512 sekúnd nový traťový rekord.

Druhú jazdu mu stačilo ísť už hlavne na istotu. Štart tentokrát predviedol piaty najrýchlejší (7.155 sek.), ale postupne sa posúval vpred. V tých najdôležitejších častiach si opäť počínal bezchybne. Všetko sa mu podarilo zvrátiť do svojich rúk v posledných častiach ľadového koryta, v ktorých sa v dnešných pretekoch najviac rozhodovalo. Pri opäť veľmi vysokej rýchlosti (119.2 km/h) si Loch aj tento raz pripísal najrýchlejší čas v druhom kole - 43.745 sekúnd a tak sa mohol radovať z prvého víťazstva v kariére na majstrovstvách Európy.

 

Druhé miesto si pripísal sánkár, ktorý Lochovi sekunduje aj v celkovom hodnotení Svetového pohára. Langenhan bol v prvom kole jeden z tých mála sánkárov, ktorý dokázal predčiť Pavlichenka hneď na štarte a to tretím najlepším úvodom (7.119 sek.). Langenhan potom udržiaval konštantnú rýchlosť, ktorá bola ale v porovnaní s Lochom nižšia o viac ako štyri km/h (116.20 km/h). Langenhanovi tak patrilo po prvom kole 4. miesto s časom 43.840 sekúnd a tak na Locha strácal už tri desatiny sekundy.

V druhom kole si takisto pripísal tretí najrýchlejší štart (7.143 sek.), ale táto jazda sa vyvíjala oveľa pozitívnejšie, ako predošlý výkon. Hneď v prvých častiach sa Langenhan posunul na striebornú priečku a vďaka vyššej rýchlosti (118.43 km/h) sa mu podarilo v druhom kole aj viesť. V posledných častiach, kde sa ale dnes rozhodovalo sa Andy nakoniec prepadol na 2. priečku, no hlavne vďaka tomuto predvedenému výkonu sa mu podarilo si s časom 43.807 sekúnd v druhom kole si vybojovať striebornú medailu v dnešných pretekoch.

 

Bronzovú priečku si ukoristil ďalší Nemec, Johannes Ludwig, ktorý zvykne patriť k tým absolútne najrýchlejším sánkárom na štartoch. Ani dnes tomu nebolo inak, no v pretekoch sa našiel jeden, ktorý ho o dve tisícny dokázal na štarte prekonať a tým nebol nikto iný, než samotný víťaz Felix Loch. Ludwig, ale s druhým najrýchlejším štartom (7.115 sek.) nezačal vôbec zle. Ludwig sa držal celý čas na 2. priečke a pri rýchlosti 118.35 km/h nenasvedčovalo nič tomu, že by malo prísť zhoršenie. Preteky sa ale najviac lámali ako bolo spomínané na poslednom medzičase a tam sa Johannes prepadol až na 5. priečku s časom 43.863 sekúnd. Rozdiely boli ale veľmi malé a preto sa všetko dokázalo zvrátiť na jednom úseku ľadového koryta.

Druhé kolo ale Ludwig začal už absolútne najrýchlejšie (7.121 sek.), avšak hneď sa začal počas svojho výkonu prepadávať. Druhá priečka, štvrtá a nakoniec tretia, ktorú sa mu pri rýchlosti 117.38 km/h podarilo v druhom kole aj udržať. Ludwig si bronzový stupienok ulovil len vďaka zaváhaniu ruských sánkárov, Demechnka a Pavlichenka, ktorý boli pred ním po prvom kole, ale v tom ďalšom sa im svoje výkony nepodarilo úspešne zopakovať. Pavlichenkovi za 6. najrýchlejší čas v druhom kole o pol desatiny sekundy unikla prvá medaila na takomto podujatí.

 

1. Felix Loch (Nem.) 1:27.257 min.

2. Andy Langenhan (Nem..) 1:27.647

3. Johannes Ludwig (Nem.) 1:27.776

 

...29. Jozef Ninis (Svk.) 1:29.354

Jozef Ninis povzbudený skvelými výsledkami z predošlých pretekov vstupoval aj do týchto s tými najvyššími ambíciami. Dnes mu, ale nebolo súdené dosiahnuť pekné umiestnenie, keď sa mu už od úvodu nedarilo nadviazať na vynikajúce štarty z Königssee, kde v tejto "disciplíne" patril do prvej tretiny štartového poľa.

24. najrýchlejším štartom (7.248 sek.) vstúpil do ľadového koryta. Jeho jazda nebola vôbec zlá, pretože v horných partiach ľadového koryta sa chlieb nelámal a tam Jožko Ninis jazdil naozaj bezchybne. Pri dostačujúcej rýchlosti 116.44 km/h vstupoval do posledných častí trate, kde sa o dnešných umiestneniach naozaj rozhodovalo. Jožko po výjazde z jednej zo zákrut vstupoval na poslednú krátku rovinku v Oberhofe a aj napriek tomu, že sa snažil držať sane v rovnakej pozícii sa mu to nepodarilo úplne predstáv a Ninisovi začali problémy. Na rovinke ho začalo aj so sánkámi hádzať zo strany na stranu, čo sa mu podarilo nakoniec ustáť, ale keďže po tejto časti nasledovala už len veľmi krátka pasáž, tak nemal túto stratu kde dohnať. Po prvom kole Ninisovi patrila nie až tak pekná 29. priečka s časom 44.816 sekúnd.

Do druhej jazdy vstupoval Jožko namotivovaný a odhodlaný napraviť chybu z prvého kola. 23. najlepší štart (7.258 sek.) mu odštartoval druhý výkon. Ninis si počínal podobne ako v prvom kole, aj tentokrát bezchybne a jazda vyzerala ešte lepšie ako tá predošlá, hoci rýchlosť sa mu nepodarilo vyvinúť takú vysokú (116.01 km/h). Jožko vstupoval po pekne prejdených častiach ľadového koryta do tej istej inkriminovaj oblasti na trati, kde mu výkon v prvom kole skomplivakoli ťažkosti. Pri druhej jazde tomu tiež nebolo inak a Jožko teda opäť mal čo robiť aby svoju jazdu ustál. Potom už bolo na sťahovanie straty naozaj málo času a Ninis si tak v druhom kole pripísal bohužiaľ ešte horší, 30. najlepší čas - 44.736 sekúnd.

 

Kompletné výsledky nájdete  TU ...

 

Jozef si za dnešné 29. miesto pripísal do celkového hodnotenia Svetového pohára 12 bodov, Loch si odváža plný 100 bodový úlovek, Langenhan 85 bodov a tretí Johannes Ludwig 70 bodov.

 

Len dodám, že čo sa týka majstrovstiev Európy Jožko obsadil 25. pozíciu.