Aj v Nórsku postúpil Jozef Ninis do hlavných pretekov

31.01.2015 19:49

Ku koncu pracovného týždňa bola pre mužských individuálnych sánkarov pripravená tradičná kvalifikačná procedúra, v ktorej si mohli pretekári z ľadových korýt zabezpečiť účasť v hlavných nedeľných pretekoch. Podobne ako pri predchádzajúcich podujatiach Svetového pohára na nemeckom území, aj tentokrát sa Pohár národov uskutočnil v ranných hodinách. Jedna zmena tu však nastala. Po takmer mesiaci strávenom v Nemeckej spolkovej republike sa sánkari presunuli na sever Európy, do nórského Lillehammeru. Tamojšia trať, ktorá sa do kalendára Svetového pohára vrátila po niekoľkoročnej prestávke v sezóne 2013/2014, v roku 1994 dokonca okúsila olympijskú atmosféru. V priebehu tohto týždňa na nej sánkari absolvovali ešte niekoľko tréningových jázd, po ktorých nasledovali už jazdy ostrejšie.

Nielen pri predchádzajúcich kvalifikačných bojoch, ale aj pri tomto v Lillehammeri sa nórski diváci stali svedkami ďalších prekvapení. O to najväčšie sa rozhodne postaral víťaz kvalifikácie, Armin Frauscher. Mladý rakúsky sánkar, ktorý je príkladom toho, že v sánkarskom športe po olympijskej sezóne nastáva generačná výmena, sa na začiatku prebiehajúcej sezóny rozbiehal ťažšie. Po neúspešnom Pohári národov na domácej trati v Innsbrucku-Igls vynechal preteky za morom a do kolotoča Svetového pohára sa vrátil až v novom roku 2015. Hneď v prvých pretekoch po Novom roku, v Königssee, si Frauscher vyjazdil zatiaľ svoje najlepšie umiestnenie v seniorskej kariére, 11. miesto. Odvtedy je rakúsky sánkar pravidelným účastníkom hlavných pretekov. Na dlhej trati v Lillehammeri začal Frauscher svoju jazdu ako 10. najrýchlejší sánkar (4.471 sekundy). Po veľmi sľubnom začiatku sa ešte stále dvadsaťročný sánkar len nepatrne zlepšil. V priebehu celej jazdy mu patrila 9. priečka, ktorú mu však bez menších problémov zaručovala účasť v hlavných pretekoch. Rakúšan však na bývalej olympijskej trati vyvinul absolútne najvyššiu rýchlosť (130.94 km/h), ktorá mu výrazne dopomohla v tom, aby si na poslednom meranom úseku polepšil o neuveriteľných osem priečok. Frauscherovi nahrávali do karát aj minimálne rozdiely medzi jednotlivými sánkarmi. V cieli pri jeho mene svietil čas 49.469 sekundy. Rakúsky pretekár triumfoval s náskokom 14 tisícin sekundy.

 

Kristens Riks Rozitis je meno lotyšského sánkara, ktorý sa v nórskom Pohári národov postaral o ďalšie prekvapenie. Pre mladého Lotyša je strieborná priečka v kvalifikácii pretekov Svetového pohára určite zatiaľ najväčším úspechom v jeho ešte pomerne krátkej seniorskej kariére. Rozitis dosahuje vo svojej úplne prvej seniorskej sezóne celkom vyrovnané výsledky. Lotyšský sánkar bol úspešný zatiaľ vo všetkých kvalifikáciach, v ktorých sa predstavil. Podobne ako Frauscher, aj Rozitis dosiahol svoje doposiaľ najlepšie umiestnenie v seniorskej kariére v hlavných pretekoch, ktoré boli na programe v Königssee. V Nemecku si vyjazdil 22. miesto. V Nórsku začal Lotyš o niečo slabšie. 16. najrýchlejší štart (4.517 sekundy) patril skôr k tým slabším. Hneď na ďalšom meranom úseku si však lotyšský sánkar polepšil, keď sa začal približovať k elitnej desiatke. Už v polovici jazdy si dokonca začal budovať pred víťazným Frauscherom náskok. Rozitis postupne poskočil cez šiestu priečku na tretiu a pri rýchlosti 129.44 km/h predčil Rakúšana o takmer jednu desatinu sekundy. V spodnej časti olympijského tobogánu však mladý Lotyš výrazne zaostal. V konečnom zúčtovaní si však ešte o jednu priečku polepšil, keď sa s časom 49.483 sekundy posunul na druhé miesto. Frauschera však Rozitis nedokázal predčiť.

 

V slušných výkonoch pokračuje navrátilec do kolotoča Svetového pohára, Evgeniy Voskresenskiy. Tento ruský sánkar taktiež patrí k tomu mladšiemu v sánkarskom športe. V porovnaní s jeho úspešnejšími súpermi z kvalifikácie však ruský reprezentant disponuje rozhodne väčšími skúsenosťami. Voskresenskiy sa v prebiehajúcej sezóne predstavil len v dvoch hlavných pretekoch. V Oberhofe si vyjazdil výborné 7. miesto, ktoré v ďalších pretekoch vo Winterbergu doplnil opäť skvelou 9. priečkou. Rus tak ukazuje, že momentálne jazdí vo veľkej forme. Do nórského Pohára národov vstúpil Voskresenskiy ako 8. najrýchlejší sánkar (4.457 sekundy). Po veľmi dobrom začiatku sa reprezentant z Ruska začal posúvať vpred. Evgeniy sa pohyboval na piatej priečke, ktorú si pri rýchlosti 129.44 km/h začal ešte vylepšovať. V polovici ľadového koryta tento sánkar predčil nielen Frauschera, ale aj Rozitisa. V predposlednom sektore sa síce tento Rus posunul na štvrté miesto, no v porovnaní s hlavnými konkurentmi začal postupne strácať. S časom 49.501 sekundy si Voskresenskiy vyjazdil nakoniec 3. priečku. Na víťaza z Rakúska stratil 32 tisícin sekundy. Od Lotyša bol pomalší len o 18 tisícin sekundy.

1. Armin Frauscher (Rak.) 49.469 sek.

2. Kristens Riks Rozitis (Lot.) 49.483

3. Evgeniy Voskresenskiy (Rus.) 49.501

 

...13. Jozef Ninis (Svk.) 50.149

Nie príliš podarenú sezónu zažíva náš reprezentant, Jozef Ninis. Po solídnom predstavení v otváracích pretekoch sezóny 2014/2015 v Innsbrucku-Igls náš reprezentant úspešne obhájil národný titul. Po majstrovstvách Slovenska sa rodák z Čadce predstavil na trati v Calgary, kde si vyjazdil fantastické 13. miesto v hlavných pretekoch a 10. miesto v šprinte. Už tu však slovenského sánkara začínal skúšať osud, keď v prvom kole hlavných pretekov siahal na životný výsledok a všetky časy boli nakoniec anulované. Preteky sa išli odznova. Odvtedy akoby nášho sánkara sprevádzala smola. Po výbornej kvalifikácii v Königssee Ninisovi skomplikoval cestu za výborným výsledkom zarosený štít. Ani 6. najrýchlejšia jazda v druhom kole mu nepomohla v zlepšení jeho umiestnenia. V Oberhofe to vyvrcholilo diskvalifikáciou z hlavných pretekov. Potom sa slovenský sánkar presunul do Winterbergu. Na miestnej trati sa však nášmu reprezentantovi príliš nedarí. Jozef odchádzal napokon z hlavných pretekov z Nemecka na 25. mieste. V celkovom hodnotení Svetového pohára patrí slovenskému sánkarovi momentálne 24. priečka. Ninis tak musí o účasť v hlavných pretekoch bojovať v piatkových Pohároch národov. Do toho v Lillehammeri vstúpil ako 7. najrýchlejší sánkar (4.456 sekundy). Štart, ktorý náš reprezentant predviedol patril k tým najlepším. Po ňom však prišiel prepad na 11. priečku, ktorú si náš pretekár neudržal. V polovici jazdy si pohoršil o ďalšie miesto. Jozefovi pri jednej z najnižších rýchlostí (125.73 km/h) patrilo 12. miesto. Ani to však pri mene nášho reprezentanta nevydržalo až do konca. Pri mene slovenského sánkara vyskočilo číslo trinásť. Ninis trať v Lillehammeri zišiel za 50.149 sekundy, čo bol teda 13. najrýchlejší čas. V kvalifikácii sa predstavilo 23 sánkarov a do pretekov postupovalo 17 najúspešnejších.

 

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

Foto: saneprofit.sk, World Cup Luge Lillehammer 2015