Aj po zrušenom kole dokázal Ninis potvrdiť svoju formu

13.12.2014 23:07

Začiatok posledných individuálnych mužských pretekov v tomto roku na kanadskej pôde v Calgary bol naplánovaný na 12:18 miestneho času. Ako prvý sa na trať vydal kórejský reprezentant, ktorého sprevádzalo jemné sneženie. Spolu s tým, ako pribúdal počet sánkarov v cieli toto sneženie zosilňovalo a už aj tak pomalá trať sa ešte viac spomaľovala.

Nášmu reprezentantovi, Jozefovi Ninisovi bolo pred pretekmi priradené štartovacie číslo 7. To znamenalo, že na trať sa mal vydať niekoľko minút po sánkarovi z Kóreskej republiky. Rodák z Čadce tak aj učinil a hoci jeho štart opäť nebol úplne ideálny, podobne ako tomu bolo v Pohári národov, dokázal ho ukorigovať a v ďalších častiach ľadového koryta svoj výkon už len vylepšoval. Hoci sa Ninis počas jazdy nevyvaroval ďalších menších chýb, v cieli mu hneď po jazde patrila 1. priečka so slušným náskokom. So silnejším snežením ubúdali aj sánkari, ktorí dokázali nášho reprezentanta prekonať. Jozefovi tak po 1. kole patrila fantastická 12. priečka so stratou neuveriteľných 24 tisícin na 7. miesto. Absolútne najrýchlejší čas si pripísal domáci pretekár, Samuel Edney, ktorý vynechal obidva predchádzajúce Svetového poháre, len aby sa dokázal poriadne pripraviť na preteky vo svojej rodnej krajine.

Niekoľko minút po ukončení 1. kola však prišlo nečakané rozhodnutie. Na základe sťažností niektorých trénerov sa vedenie pretekov rozhodlo výsledky z 1. kola anulovať. Ako dôvod bolo uvedené silné sneženie a nespravodlivé podmienky na trati. O všetkom malo teda rozhodnúť ďalšie kolo, ktoré malo byť spravodlivejšie.

Sneh určite aspoň trochu ovplyvnil časy, ktoré sánkari dosahovali, no rozdiely neboli až také výrazné. Zatiaľ čo Kanaďan Edney nemal problém zajazdiť úplne najrýchlejší čas, ostatní sánkari to za podobných podmienok nedokázali a to pravdepodobne rozhodlo. Hlavne čo sa týka nemeckých a talianskych reprezentantov, ktorí v tomto kole nepredviedli príliš oslňujúce výkony. Zaujímavé však je, že v minulej sezóne podobné podmienky panovali aj na nemeckej trati vo Winterbergu. Tu sa však uznali výsledky z 1. kola a 2. kolo sa neodjazdilo. Ďalší rozdiel bol však ten, že z víťazstva sa vtedy mohol radovať Nemec.

Ani zrušené 1. kolo neodradilo kanadského reprezentanta v ceste za jeho vysneným triumfom na domácej trati. Ba naopak, zdá sa, že ho ešte viac namotivovalo. Samuel Edney totiž hneď od štartu začal potvrdzovať to, že jeho vedúca pozícia z predošlého kola nebola náhodná. Hneď na úvod predviedol absolútne najrýchlejší štart (4.871 sekundy), ktorý však stále nič nezaručoval. Preteky sa totiž rozhodovali v spodných častiach ľadového koryta. Toho si bol určite vedomý aj domáci sánkar, ktorý pri každom jednom prejazde predvádzal naozaj sebavedomý výkon. Pri jednej z absolútne najvyšších rýchlostí (124.13 km/h) si Edney udržiaval vedúcu pozíciu počas celého pobytu v ľadovom koryte. Kanadský reprezentant absolvoval takmer celú jazdu so zaklonenou jazdou, čo potvrdzovalo jeho suverenitu na domácej pôde. V cieli mu nakoniec patril absolútne najrýchlejší čas (46.146 sekundy), ktorým potvrdil svoj triumf na trati v Calgary.

 

S druhou priečkou sa musel uspokojiť priebežne vedúci muž Svetového pohára, Felix Loch. Po 1. kole, ktoré bolo nakoniec zrušené, Nemec nemal príliš veľa dôvodov k radosti, pretože výkonom, ktorý vtedy predviedol by sa horko ťažko priblížil k medailovým pozíciam. Na Locha sa však usmialo šťastie. Ani v "opravnom" kole však Nemec nepredviedol ten najlepší štart. 8. najrýchlejší úvod (4.896 sekundy) síce patril k tým lepším, ale každému bolo jasné, že Loch bude mať čo robiť, aby kanadského reprezentanta predstihol. Nemcovi sa v priebehu jazdy darilo si svoju pozíciu vylepšovať. Hneď po štarte totiž poskočil z 8. miesta na 4., ktoré vylepšil posunom na 3. priečku. Loch dokázal síce vyvinúť ešte vyššiu rýchlosť ako Edney (125.00 km/h), ani to mu však nepomohlo v tom, aby sa ku Kanaďanovi výraznejšie priblížil. Ba naopak. Nemec síce poskočil na 2. priečku, no jeho strata narastala. V cieli sa nakoniec musel uspokojiť s 2. najrýchlejším výkonom - 46.255 sekundy. Nemecký reprezentant zaostal za víťazom o vyše 1 desatinu sekundy.

 

Dvojicu na pódiu doplnil americký reprezentant, Chris Mazdzer, ktorému anulácia predošlého kola tiež skôr pomohla. Po štarte to však s Američanom nevyzeralo vôbec slávne. S časom 4.915 sekundy započal svoju jazdu až ako 19. najrýchlejší sánkar. Americký reprezentant však počas celej jazdy potvrdzoval to, že až čas v cieli rozhoduje. Mazdzer hneď po štarte poskočil na 6. priečku, ktorú vzápätí vylepšil o ďalšie 2 miesta. Jeho strata na 3. sánkara predstavovala 7 tisícin sekundy. Rozostupy boli teda naozaj tesné. Pri rýchlosti 122.24 km/h si Američan v predposlednom sektore kanadského ľadového koryta polepšil o ďalšiu priečku. V tejto časti trate dokonca Mazdzer útočil aj na striebornú pozíciu, keď za 2. sánkarom zaostával len o 2 tisíciny sekundy. Americký reprezentant však nakoniec Locha predčiť nedokázal a s časom 46.263 sekundy zaostal za Nemcom o 7 tisícin sekundy. Aj napriek tomu sa Mazdzer môže radovať z prvého tohtosezónneho pódiového umiestnenia, ktoré nedosiahol prekvapivo na domácej trati v Lake Placid, ale až tu v Kanade.

1. Samuel Edney (Kan.) 46.146 sek.

2. Felix Loch (Nem.) 46.255

3. Chris Mazdzer (Ame.) 46.263

 

...13. Jozef Ninis (Svk.) 46.596

Veľkú psychickú odolnosť musel dnes ukázať aj náš reprezentant, Jozef Ninis, ktorému anulácia výsledkov z 1. kola skôr uškodila. V ňom totiž Ninis predviedol 12. najrýchlejšiu jazdu, s ktorou mohol v tom druhom útočiť minimálne na 7. priečku. Na tú totiž rodák z Čadce strácal len 24 tisícin sekundy. Slovenský reprezentant mal tak na dosah ďalšie životné umiestnenie. Všetko však zmarilo prekvapivé rozhodnutie o zrušení 1. kola. Ninis tak začínal odznova.

Na trať sa mal vydať rovnako ako predtým, teda 7. v poradí. Náš zdravo nasrdený reprezentant nenechal nič na náhodu a už na štarte začal potvrdzovať svoje umiestnenie z predošlého kola. 14. najrýchlejší štart (4.909 sekundy) patril k tým lepším a v porovnaní s tým z predošlého kola bol naozaj výborný. Ninis sa v ňom vyvaroval čo i len najmenších korekcií. V podobnom duchu sa jazda našej jednotky v sánkovaní niesla aj ďalej. Jozefovi na ďalšom meranom úseku patrila 14. priečka, ktorú si v priebehu jazdy síce neudržal a prepadol sa na 17. miesto, no udialo sa tak len na chvíľku. Ninis totiž hneď vzápätí poskočil späť na 14. pozíciu, ktorú si pri rýchlosti 122.65 km/h udržiaval. Slovenský reprezentant dokázal vyvinúť jednu z najvyšších rýchlostí na trati a čo sa týka jeho počínania si, to bolo naozaj sebavedomé. Rodák z Čadce predvádzal ešte o úroveň lepšiu jazdu ako v kole predchádzajúcom. S hlavou v záklone Jozef prechádzal jednotlivé úseky ľadového koryta, akoby na tamojšej trati trénoval denne. Opak je však pravdou. Náš reprezentant sa v tamojšom ľadovom koryte predstavil naposledy pred 4 rokmi. Ani to mu však nezabránilo v tom, aby predviedol takýto sebavedomý výkon. V cieli ho so 14. najrýchlejším časom (46.596 sekundy) do bodky podčiarkol, keď na 12. priečku, ktorá mu patrila v zrušenom kole, stratil neuveriteľných 5 tisícin sekundy.

* Niekoľko hodín po pretekoch prišlo pre nás potešujúce rozhodnutie. Ruský reprezentant, Stepan Fedorov, ktorý bol jedným z dvoch pretekárov, ktorí Jožka predčili o neuveriteľných 5 tisícin sekundy, bol diskvalifikovaný. Ninis sa tak zo 14. miesta posunul na konečnú 13. priečku.

Kompletné výsledky nájdete  TU ...

 

100 bodov do celkového hodnotenia Svetového pohára si tak na svoje konto pripisuje Kanaďan, Samuel Edney, pre ktorého sú to premiérové body v tejto sezóne. Priebežne vedúci muž Svetového pohára, Felix Loch si za dnešnú striebornú priečku odnáša z Calgary 85 bodov, ktorými si upevňuje svoje vedúce postavenie v celkovom hodnotení. 70 bodov za 3. miesto pribudlo na konto americkému reprezentantovi, Chrisovi Mazdzerovi.

Za skvelú 13. priečku v hlavných pretekoch si 30 bodov odnáša teda náš reprezentant, Jozef Ninis. 

 

Foto: Jozef Ninis