16. miestom na majstrovstvách Európy v Sochi zakončil Ninis sánkarskú sezónu 2014/2015

01.03.2015 21:48

Cez víkend sa v ruskom meste Sochi, ktoré minulý rok hostilo sánkarov na XXII. zimných olympijských hrách, uskutočnili ďalšie sánkarské preteky mužov, tentokrát však už vrámci 9. podujatia Svetového pohára sezóny 2014/2015. O tom, že ide o poslednú zastávku prebiehajúcej sezóny vôbec, sa sánkari mohli presvedčiť už počas týždňa, kedy absolvovali tréningové jazdy, či jazdy kvalifikačné. Konkurencia, s ktorou by mohli porovnávať svoje výkony už nebola taká pestrá, ako tomu bolo v priebehu posledných troch mesiacov na ostatných podujatiach Svetového pohára. Aj preto mali všetci sánkari účasť v nedeľných hlavných pretekoch istú. Aj napriek nižšiemu počtu pretekárov možno označiť podujatie na ruskom území za jeden z vrcholov sezóny. Na trati v Sochi sánkari totiž okrem bodov do Svetového pohára bojovali aj o titul majstra Európy. Právo zorganizovať 46. majstrovstvá Európy v sánkovaní sa tak po troch rokoch ušlo opäť práve Rusom. Tí podujatie podobného formátu pripravili pre sánkarov ešte v sezóne 2011/2012, kedy sa na trati v Paramonove uskutočnili takisto posledné preteky sezóny. Aj vtedy z týchto pretekov vzišiel nový majster Európy.

Spôsob prípravy na nastávajúce 46. majstrovstvá Európy, ktorý si ruské sánkarské reprezentačné družstvo zvolilo, sa Rusom rozhodne vyplatil. Tí totiž po absolútnom vrchole prebiehajúcej sezóny, ktorým boli 45. majstrovstvá sveta v Sigulde, nevycestovali do dejiska predposledného podujatia Svetového pohára v Altenbergu, ale si to namierili rovno do Ruska. Ruskí sánkari sa tak v porovnaní s konkurenciou pripravovali na trati v Sochi už o týždeň dlhšie. Tento krok im naozaj vyšiel, aspoň čo sa týka mužskej kategórie. V nej totiž opäť triumfoval senzačný objav druhej polovice sezóny, Semen Pavlichenko. Rus sa ku koncu kalendára Svetového pohára stretol s naozaj fantastickou formou. Okrem toho, Pavlichenko ešte na zimných olympijských hrách v Sochi ukázal, že domáca trať mu sedí. Vtedy si na nej 5. miestom vyjazdil asi najlepšie umiestnenie v kariére. Do role veľkého favorita ho však pasovali posledné dva výsledky, ktorými sa prezentoval. Najprv na seba upozornil na Svetovom pohári v Lillehammeri, kedy si vyjazdil prvé pódiové umiestnenie v kariére, keď v Nórsku získal striebornú medailu. O dva týždňe na to Rus senzačne triumfoval na majstrovstvách sveta v Sigulde. Vtedy Pavlichenko vyjazdil pre svoju krajinu zlato po neuveriteľných 34 rokoch. Zatiaľ, čo v Lotyšsku to boli preteky naozaj vyrovnané, na domácej trati v Sochi Rus predviedol suverénne vystúpenie. V prvom kole zdolal Pavlichenko ruské ľadové koryto za 51.980 sekundy, čím si už prvou jazdou zabezpečil pohodlný náskok viac ako dve desatiny sekundy.

Vo veľkej pohode jazdiaci Rus na svoj predošlý výkon úspešne nadviazal aj v kole druhom. Hoci priebeh jazdy nebol taký dominantný, časom Pavlichenko vôbec nestrácal a svoje vedúce postavenie si udržiaval. Ruský reprezentant zdolal dráhu v Sochi za 52.040 sekundy, čím v druhom kole dosiahol 3. najlepší čas. Pavlichenko sa tak okrem titulu majstra Európy môže radovať aj zo svojho prvého víťazstva vo Svetovom pohári vôbec.

 

Na druhej priečke sa možno celkom prekvapivo umiestnil ďalší ruský reprezentant, Alexandr Peretjagin. Siedmou priečkou na olympijských hrách v Sochi však aj Peretjagin naznačil, že na domácej trati v Rusku to celkom vie. Rus je však v porovnaní s Pavlichenkom o niečo menej skúseným pretekárom, keďže jeho kariéra v seniorskom sánkarskom Svetovom pohári je pomerne krátka. Peretjagin absolvoval zatiaľ len tri kompletné ročníky Svetového pohára, v ktorých však na seba dokázal upozorniť nejedným kvalitným výkonom. Dvadsaťtriročný Rus dokázal Pavlichenka viackrát predčiť, vďaka čomu si vypýtal stále miesto v ruskom "A" družstve. Maximom tohto sánkara však bolo doteraz len 5. miesto, ktoré si vyjazdil v prebiehajúcej sezóne na zámorských pretekoch v Lake Placid. Toto umiestnenie si dokázal Peretjagin pred európskym šampionátom na domácej trati vylepšiť 4. priečkou v lotyšskej Sigulde. Na majstrovstvách sveta mladý Rus stratil na bronzovú medailu len 20 tisícin sekundy. V Sochi to Peretjaginovi s útokom na medailu však už konečne vyšlo. Už v prvom kole ruský mladík predviedol skvelú jazdu, ktorou si podobne ako Pavlichenko, zabezpečil cenný kov. Siedmy muž z olmypijských hier sa v Sochi prezentoval o niečo slabšími štartmi. Tieto nedostatky však Peretjagin kompenzoval v dolných častiach ľadového koryta. V prvom kole zdolal ruský sánkar trať v Sochi za 52.189 sekundy, vďaka čomu útočil na striebornú medailu. Na chrbát mu však dýchal ďalší Rus, Maksim Aravin, ktorý na striebro strácal len 23 tisícin sekundy.

Pred svojou druhou jazdou si mohol Peretjagin zhlboka vydýchnuť. Dvadsaťročnému Aravinovi jazda vôbec nevyšla, keď sa prepadol na 6. priečku. Len väčšou chybou sa mohol štvrtý muž z majstrovstiev sveta v Sigulde pripraviť o životný úspech. Podobne ako v kole prvom, aj do druhé kola vstúpil Peretjagin o niečo slabšie. Priebeh jazdy sa však veľmi podobal výkonu z predchádzajúceho kola a už zakrátko sa tento dvadsaťtriročný ruský reprezentant začal posúvať vpred. Už v polovici ľadového koryta si Peretjagin v porovnaní s predchádzajúcim výkonom časovo polepšil. V druhom kole predviedol Rus nakoniec 4. najrýchlejšiu jazdu s časom 52.063 sekundy. Touto jazdou Peretjagin potvrdil zisk striebornej medaily na európskom šampionáte. Okrem toho si ruský pretekár v sánkarskom Svetovom pohári vyjazdil prvé pódiové umiestnenie v kariére.

 

S treťou priečkou na majstrovstvách Európy sa musel uspokojiť suverén posledných rokov v sánkarskom športe, Felix Loch. Nemecký sánkar, na rozdiel od ruských reprezentantov, nevynechal Svetový pohár v Altenbergu, kde víťazstvom v hlavných pretekoch potvrdil svoju nadvládu v prebiehajúcej sezóne. Loch tak už dva preteky pred koncom sezóny prevzal do svojich rúk krištáľový glóbus pre najlepšieho sánkara v celkovom hodnotení Svetového pohára, ktorý vo svojej kariére získal už po štvrtýkrát. Aj napriek celkovému triumfu vo Svetovom pohári, však trojnásobný olympijský víťaz s priebehom sezóny pravdepdoobne nebude úplne spokojný. Podobne ako na majstrovstvách sveta v Sigulde, kde Loch druhou priečkou neobhájil svetový titul, sa nemeckému sánkarovi nepodarilo potvrdiť ani ten európsky, ktorý si Nemec vyjazdil ešte v roku 2013 na trati v Oberhofe. Na rozdiel od Siguldy, kde Lochovi po prvom kole patrila 3. priečka, sa preteky v Rusku pre nemeckého sánkara vyvíjali o niečo horšie. V prvom kole síce jednotka nemeckého sánkovania predviedla vyrovnanú jazdu, ale na lepšiu ako delenú 6. priečku s časom 52.338 sekundy, to nestačilo. Loch na medailu strácal už viac ako jednu desatinu sekundy a rozhodne sa už nemohol spoliehať len na svoj výkon.

Druhé kolo nemecký suverén započal veľmi slušne, podobne ako to predchádzajúce. Už zakrátko sa Loch zo šiestej priečky vyšvihol na druhú, ktorú si dokázal v rozhodujúcich spodných častiach ľadového koryta kontrolovať. V nich sa však tento fenomenálny sánkar v prvom kole nedokázal vyvarovať chyby, ktorá ho stála útok na medailu. Podobné zaváhanie však Loch v kole druhom už nedopustil. Už na predposlednom meranom úseku Nemec predvádzal o viac ako dve desatiny sekundy rýchlejšiu jazdu, než tomu bolo pri prvom výkone. Svoje zaváhanie z prvého kola Loch napravil zrýchlením o ďalšiu desatinu sekundy aj v úplne poslednej časti ľadového koryta. Druhý muž z majstrovstiev sveta v Sigulde tak predviedol v porovnaní s predchádzajúcim výkonom o viac ako tri desatiny sekundy rýchlejšiu jazdu. S časom 52.001 sekundy bol nemecký sánkar 2. najrýchlejším mužom druhého kola. Vďaka tejto skvelej jazde sa Loch vyšvihol zo šiestej priečky na tretiu. Nemec sa tak môže radovať zo svojej druhej bronzovej medaily z európskych šampionátov. Tú prvú nemecký sánkar paradoxne získal tiež na ruskej dráhe, ale v Paramonove, ešte v roku 2012.

1. Semen Pavlichenko (Rus.) 1:44.020 min.

2. Alexandr Peretjagin (Rus.) 1:44.252

3. Felix Loch (Nem.) 1:44.339

 

...16. Jozef Ninis (Svk.) 1:45.202

V o niečo slabšej konkurencii sa na európskom šampionáte v Rusku predstavil aj slovenský reprezentant, Jozef Ninis. Trať v Sochi je rodákovi z Čadce dobre známa a o tom, že okrem výbornej jazdy je na nej potrebné aj kvalitné materiálne vybavenie, sa slovenský pretekár presvedčí zakaždým na vlastnej koži. Inak tomu nebolo ani v piatkovom Pohári národov, kedy si Ninis vyjazdil až 10. priečku. V kvalifikácii sa predstavilo spolu 14 sánkarov. Ruské ľadové koryto tak možno zaradiť k tomu vo Winterbergu a Lillehammeri, kde tiež nášmu sánkarovi nefungovali sane podľa predstáv. S obhajobou skvelej 7. priečky z minuloročného európskeho šampionátu zo Siguldy to teda nevyzeralo príliš priaznivo. Do výsledkovej listiny majstrovstiev Európy v Sochi bolo zapísaných 21 sánkarov. Medzi týmito pretekármi Jozef Ninis predviedol v prvom kole až 18. najrýchlejší štart (4.694 sekundy). Už na ďalšom meranom úseku sa slovenský sánkar prepadol na 19. priečku, ktorá mu patrila aj v polovici ľadového koryta. V rozhodujúcich spodných sektoroch však Ninis predvádzal o niečo lepšiu jazdu, vďaka čomu sa postupne posunul o dve miesta vyššie. Po prvom kole patrila slovenskému sánkarovi 17. priečka s časom 52.677 sekundy. Na 7. miesto Ninis strácal už viac ako štyri desatiny sekundy.

Dvadsiaty muž z olympijských hier v Sochi svoj druhý výkon na európskom šampionáte začal ešte o niečo horšie. S časom 4.714 sekundy započal svoju druhú jazdu ako 19. najrýchlejší sánkar. Po nie príliš dobrom štarte si Ninis o jednu priečku pohoršil, ale už v strede ľadového koryta sa rodákovi z Čadce podarilo zrýchliť. V porovnaní s predchádzajúcou jazdou bol slovenský sánkar o takmer pol desatinu sekundy rýchlejší, čo sa prejavilo aj v jeho umiestnení. Jozef poskočil na 17. priečku, ktorú vylepšil na predposlednom meranom úseku o ďalšie miesto. V absolútne spodnej časti ruskej dráhy sa skúsenému slovenskému sánkarovi podarilo opäť ešte o niečo zrýchliť, keď cieľovú čiaru preťal na 14. priečke s časom 52.525 sekundy. Jozef predviedol v druhom kole o viac ako jeden a pol desatiny sekundy rýchlejšiu jazdu, než tomu bolo v kole prvom. V konečnom zúčtovaní sa náš sánkar posunul zo 17. miesta na priečku 16. Jozefovi sa tak žiaľ nepodarilo obhájiť senzačné 7. miesto z minuloročných majstrovstiev Európy, ktoré boli na programe v Sigulde. Slovenský pretekár tak nenadviazal ani na 14. miesto z európskeho šampionátu, ktorý sa uskutočnil na bývalej ruskej dráhe v Paramonove, ešte v roku 2012.

Vrámci Svetového pohára bolo vo výsledkovej listine evidovaných 26 sánkarov. Medzi nimi Jozef Ninis obsadil 19. priečku, keď po prvom kole mu patrilo 21. miesto. To si vylepšil druhou jazdou, ktorá bola 17. najrýchlejšia. Do výsledkov európskeho šampionátu neboli pochopiteľne zarátané výkony zámorských pretekárov. Ninis tak zakončil sánkarskú sezónu 2014/2015 umiestnením v elitnej dvadsiatke.

 

Kompletné výsledký najdete TU...

 

V celkovom hodnotení Svetového pohára si vďaka víťazstvu na domácej trati v Sochi, pripísal na svoj účet prvých 100 bodov v kariére ruský sánkar, Semen Pavlichenko. Pavlichenko si vďaka tomuto veľkému bodovému prísunu polepšil aj v rebríčku Svetového pohára, keď sa posunul na 13. priečku. Pre Rusa to je najlepšie umiestnenie v celkovom hodnotení Svetového pohára, hoci sa v prebiehajúcej sezóne nepredstavil až v štyroch pretekoch, z rôznych dôvodov. Aj napriek tomu je to pre ruského reprezentanta životná sezóna, pretože si v nej vyjazdil prvé víťazstvo vo Svetovom pohári, k čomu pridal aj druhé miesto z Nórska a tituly majstra sveta a Európy.

85 bodov za druhé miesto v hlavných pretekoch ide na konto ďalšiemu Rusovi, Alexandrovi Peretjaginovi. Pre dvadsaťtriročného sánkara je to podobne ako u Pavlichenka, najväčší bodový prísun v kariére. Ruský sánkar si vďaka týmto bodom taktiež polepšil v celkovom hodnotení Svetového pohára, keď sa posunul na delenú 8. priečku. Tá mu patrí spoločne s ďalším ruským pretekárom, Stepanom Fedorovom. Peretjagin si tak už vo svojej tretej seniorskej sezóne vyjazdil umiestnenie v elitnej desiatke. Vďaka 8. priečke je spoločne s Fedorovom najlepším ruským sánkarom v celkovom hodnotení Svetového pohára. Pre Peretjagina je sezóna 2014/2015 taktiež životná, pretože po 5. mieste v Lake Placid si vyjazdil na svetovom šampionáte v Sigulde 4. miesto, ktoré vylepšil na domácej trati v Sochi striebornou medailou.

Vďaka 70 bodom za 3. miesto v nedeľných pretekoch si svoj náskok v celkovom hodnotení Svetového pohára opäť navýšil už jasný víťaz krištáľového glóbusu, Felix Loch. Ten ovládol sezónu 2014/2015 s 975 bodmi. Druhého Langenhana predčil o 330 bodov. Dvojicu na pódiu doplnil rakúsky sánkar, Wolfgang Kindl, ktorý na víťaza z Nemecka stratil už 375 bodov. Hoci Lochovi sa v tejto sezóne nepodarilo obhájiť nielen svetový titul, ale ani ten európsky, v konečnom zúčtovaní sa z víťazstva mohol radovať až sedemkrát. K siedmim triumfom pridal Nemec ešte dve druhé a jedno tretie miesto. V trinástich pretekoch tak Loch dokázal získať až desať cenných kovov.

Vďaka 19. miestu vrámci pretekov Svetového pohára v Rusku si slovenský reprezentant polepšil o ďalších 22 bodov. Týmto umiestnením Ninis potvrdil svoju 21. priečku v celkovom hodnotení Svetového pohára, ktorej základy položil hlavne na zámorskom Svetovom pohári v Calgary a neskôr už v Nemecku, v Altenbergu. V týchto dvoch destináciach Ninis dosiahol svoje najlepšie výsledky v práve skončenej sezóne, keď v hlavných pretekoch v Kanade si vyjazdil 13. priečku, ktorú vylepšil v šprinte 10. miestom. V Altenbergu Ninis opäť útočil na elitnú desiatku, pretože v hlavných pretekoch sa umiestnil na 12. mieste. V šprinte sa rodák z Čadce opäť posunul, pretože predviedol 11. najlepšiu jazdu. K týmto štyrom vydareným pretekom Jozef pridal aj slušné 14. miesto na majstrovstvách sveta v Sigulde, kde sa v tejto sezóne predstavila absolútna sánkarská špička. Vďaka solídnym piatkovým jazdám sa Jozefovi podarilo zakaždým úspešne kvalifikovať do hlavných pretekov Svetového pohára. Niektoré súťažné zápolenia slovenskému sánkarovi vyšli viac, iné menej. V tých, kde sa nášmu pretekárovi darilo menej, sa Ninis prezentoval väčšinou len jednou podarenou jazdou, ako tomu bolo napríklad v Königssee. Na tamojšej trati predviedol Jozef 6. najrýchlejšiu jazdu. V prvom kole však zaváhal kvôli zarosenému štítu a tak sa v konečnom zúčtovaní musel uspokojiť len s 30. miestom. Ninis sa v sezóne 2014/2015 nepredstavil len v dvoch pretekoch. Najprv v šprinte, v Innsbrucku-Igls, do ktorého sa neprebojoval, pretože v hlavných pretekoch sa neumiestnil do 15. miesta a neskôr v Lake Placid, kam rodák z Čadce nevycestoval z finančných dôvodov. Spolu teda Jozef absolvoval jedenásť pretekov z trinástich možných, pričom z tých hlavných v Oberhofe bol diskvalifikovaný. Za všetky úspešne dokončné preteky si rodák z Čadce vyslúžil dokopy 221 bodov.

 

Foto: 2014.rt.com, fil-luge.org, teraz.sk