V silnej konkurencii obsadil Jozef Ninis na majstrovstvách sveta pekné 14. miesto

16.02.2015 11:51

V lotyšskej Sigulde sa tento rok miestni usporiadatelia chopili šance zorganizovať po minuloročných majstrovstvách Európy v sánkovaní, svetový šampionát. V tejto pobaltskej krajine to mali byť už 45. majstrovstvá sveta v sánkovaní. Hlavným nedeľným pretekom predchádzala tradičná tréningová procedúra, ktorú tí najlepší pretekári z ľadových korýt absolvovali v priebehu dvoch týždňov. Od 3. februára do 8. februára bol pre sánkarov pripravený Medzinárodný tréningový týždeň (International Training Week), ktorý prebiehal už na mierne vynovenej trati v Sigulde. Po dňoch plných tréningových jázd sánkari vstúpili do majstrovského kolotoča, vrámci ktorého podstúpili ďalšie prípravné jazdy. Tie vyvrcholili piatkovým zápolením o štartovacie čísla pre hlavné preteky. 

V nedeľných individuálnych pretekoch mužov sa malo predstaviť 37 sánkarov, vrátane nášho reprezentanta, Jozefa Ninisa. 21 pretekárov v piatok absolvovalo spomínané jazdy o štartovacie čísla, zvyšných 16 malo možnosť zísť si trať v Sigulde vrámci poobednej tréningovej jazdy. Hlavné preteky sa mali ísť tradične na dve kolá, ale v druhom kole sa mohlo predstaviť už len 25 najúspešnejších sánkarov z kola prvého. Pre pretekárov bolo v Lotyšsku pripravené aj skvelé počasie. Oproti predošlým rokom bolo v Sigulde výrazne teplejšie, aj vďaka slnku, ktoré nad traťou svietilo. Výborné podmienky sa určite podpísali aj pod fantastickú divácku kulisu. Na najrýchlejších pretekárov z ľadových korýt sa prišlo pozrieť naozaj veľké množstvo divákov. Hlavné preteky mužov vrámci 45. majstrovstiev sveta v sánkovaní sa tak mohli začať.

Vo veľmi silnej konkurencii sa ako prvý na trať vydal azda najväčší favorit celého šampionátu, Felix Loch. V prebiehajúcej sezóne však už boli fanúšikovia sánkarského športu svedkami mnohých prekvapení. Aj preto bolo pravdepodobné, že ďalšieho sa môžu dočkať práve v Sigulde. V Lotyšsku bolo minimálne desať sánkarov, ktorí mohli bojovať o tie najcennejšie kovy. Jedným z nich bol aj nenápadný ruský sánkar, Semen Pavlichenko, ktorý patrí k tým mladším v sánkarskom kolotoči. Svoju jazdu mal absolvovať hneď po suverénovi z Nemecka. Najväčším úspechom tohto Rusa bolo zatiaľ jedno pódiové umiestnenie, ktoré si vyjazdil akurát na predchádzajúcich pretekoch Svetového pohára v Lillehammeri. Pavlichenko tak určite pred majstrovstvami sveta upútal a naznačil, že pre svetový šampionát s ním budú musieť konkurenti rátať. Mladý Rus povzbudený životným úspechom z Nórska už od začiatku predvádzal sebavedomý výkon, na ktorom nebolo možné badať štipku nervozity. Trať v Sigulde zdolal v prvom kole absolútne najrýchlejšie, keď dosiahol čas 48.137 sekundy. Triumf však nemal Rus vôbec zabezpečený, pretože na chrbát mu dýchal Dominik Fischnaller. Talian strácal na Pavlichenka len 20 tisícin sekundy.

Do druhého kola však ruský sánkar vstúpil ešte lepšie. Na Pavlichenkovi bolo vidieť, že si nepripúšťa vôbec žiadny tlak a jazdu si užíval. Ruský pretekár sa v priebehu jazdy neohrozene posúval vpred. V posledných častiach ľadového koryta, ktoré boli v Sigulde rozhodujúce si opäť počínal najúspešnejšie zo všetkých sánkarov. Pavlichenko sa v spodnej časti dráhy vyšvihol na prvé miesto, ktoré si udržal až do cieľa. Aj v druhom kole tak zišiel trať v Sigulde najrýchlejšie. Rus to dokázal za 48.151 sekundy, vďaka čomu vyjazdil pre svoju krajinu prvé zlato v tejto disciplíne po viac ako 34 rokoch.

 

S druhým miestom sa musel uspokojiť priebežne vedúci muž Svetového pohára a trojnásobný olympijský víťaz, Felix Loch. Nemecký sánkar do pretekov vstupoval v úlohe obhajcu titulu majstra sveta, ktorý si vyjazdil ešte v roku 2013 na majstrovstvách sveta v kanadskom Whistleri. Loch sa však hneď od začiatku mohol presvedčiť o tom, že ho nečaká jednoduchá práca. Štart, ktorý predviedol nebol na jeho pomery veľmi dobrý a potvrdil to, že lotyšská trať môže byť pre nemeckých sánkarov zradná. Nemecký reprezentant sa však už v ďalších častiach ľadového koryta začal posúvať vpred. V porovnaní s ruským konkurentom však nepôsobil takým kľudným dojmom. To sa podpísalo aj na Lochovom čase, ktorý bol až 3. najrýchlejší - 48.173 sekundy. Keďže rozostupy medzi sánkarmi boli naozaj minimálne, Nemec nemal zisk medaily vôbec istý.

Druhý výkon započal Loch oveľa suverénnejšie. Jeho útok na celkový triumf vyzeral veľmi vážne. Hneď na druhom meranom úseku zmazal stratu nielen na Fischnallera, ktorému druhá jazda vôbec nevyšla a stratil tak šancu bojovať o medaile, ale aj na Pavlichenka, ktorý po prvom kole viedol. Pred nemeckým sánkarom sa v druhom kole pohyboval len sánkar, ktorý do bojov o zlato už veľmi nemohol prehovoriť. Preto to s obahojobou majstrovského titulu vyzeralo čoraz reálnejšie. Na predposlednom meranom úseku sa však nemecký sánkar nedokázal zlepšiť a v porovnaní s Pavlichenkom začal strácať. Rozdiel medzi ním a Rusom sa mierne navýšil aj v poslednej časti ľadového koryta. Loch sa tak musel uspokojiť len s druhým najlepším časom druhého kola - 48.186 sekundy. Nemecký sánkar na Rusa stratil 71 tisícin sekundy.

 

Bronzovou medailou svoje konto obohatil neustále sa zlepšujúci rakúsky pretekár, Wolfgang Kindl. Tento drobný sánkar dosiahol podobne ako Pavlichenko svoj zatiaľ najlepší výsledok v kariére práve na nórskej trati v Lillehammeri, kde dokázal pred vyše dvoma týždňami triumfovať v pretekoch Svetového pohára. Rakúsko tak malo po 10 rokoch ďalšieho víťaza hlavných pretekov SP. V porovnaní s ruským sánkarom však Kindl má na svojom účte už viacero úspechov. Ešte v roku 2010 si drobný Rakúšan vyjazdil práve v lotyšskej Sigulde na majstrovstvách Európy dve strieborné medaily. Z jednej sa mohol radovať v individuálnych mužských pretekoch. Tú druhú si Kindl vybojoval spolu s reprezentačnými kolegami v tímových pretekoch. Aj po piatich rokoch tak Kindl patril k horúcim adeptom na jednu z medailových priečok, pretože trať v Lotyšsku mu zdá sa, náramne sedí. Hneď v prvom kole predviedol rakúsky sánkar solídny štart, vďaka ktorému v porovnaní s hlavnými konkurentmi príliš nestratil. V priebehu jazdy sa postupne posúval na vyššie priečky, no maximom bolo 6. miesto, ktoré si doniesol až do cieľa. Kindlovi tak po prvej jazde patrila 6. priečka, keď v nej dosiahol čas 48.265 sekundy. Zisk medaily nebol nereálny, ale na rakúskeho sánkara sa musela usmiať aj šťastena. Na tretiu priečku strácal už takmer jednu desatinu sekundy.

Do druhého kola vstúpil Kindl oveľa lepšie a podobne ako jeho hlavní súperi, aj on predviedol hneď na úvod výrazné zlepšenie. Už na ďalšom meranom úseku sa Rakúšan dostal na 3. priečku, ktorú si v priebehu jazdy s veľkým prehľadom kontroloval. Podobne ako Lochovi, aj rakúskemu reprezentantovi pomohlo zaváhanie dovtedy druhého, Dominika Fischnallera. Okrem neho však Kindl predčil ďalších dvoch sánkarov, ktorí sa po prvom kole pohybovali pred ním. Sánkar z Rakúska v druhom kole predviedol 3. najrýchlejšiu jazdu - 48.207 sekundy. Rakúšan sa ako jeden z mála pretekárov dokázal v porovnaní so svojím predošlým výkonom zlepšiť, vďaka čomu sa v konečnom zúčtovaní posunul na tretiu priečku. Štvrtého Peretjagina predčil o 20 tisícin sekundy.

1. Semen Pavlichenko (Rus.) 1:36.288 min.

2. Felix Loch (Nem.) 1:36.359

3. Wolfgang Kindl (Rak.) 1:36.472

 

...14. Jozef Ninis (Svk.) 1:37.369

Náš sánkar sa mal na trať vydať v čase, kedy sa preteky lámali z prvej polovice do druhej. V piatkových jazdách o štartovacie čísla si totiž vyjazdil 21-ku. V konkurencii 37 sánkarov slovenský reprezentant predviedol na úvod 23. najrýchlejší štart (4.660 sekundy). Týmto štartom Ninis veľa nepokazil, hoci na tých najlepších mal stratu už takmer jednej desatiny sekundy. Dôležité však bolo, že sa dokázal vyvarovať podobného závahania, aké predviedol minulý rok na európskom šampionáte. Vtedy sa náš sánkar hodil do saní a to ho stálo dôležitý čas. Už na ďalšom meranom úseku sa rodák z Čadce dostal do elitnej dvadsiatky a bolo jasné, že na trati, ktorá mu nesmierne sedí, sa bude už len zlepšovať. Približne v polovici ľadového koryta mu patrila 17. priečka. Pri veľmi slušnej rýchlosti 121.81 km/h sa však Ninis blížil k rozhodujúcim častiam lotyšskej trate. V nich mohol slovenský pretekár bez menších problémov stratiť, alebo naopak, svoje umiestnenie výrazne vylepšiť. Rodáka z Čadce sa týkala druhá možnosť, pretože na predposlednom meranom úseku poskočil na sľubnú 12. priečku. Tú si dokázal v úplne spodnej časti ešte o jedno miesto vylepšiť, keď do cieľa prišiel na 11. mieste s časom 48.541 sekundy. Ninis mal skvelú šancu preniknúť na svetovom šampionáte do elitnej desiatky, pretože rozdiely medzi jednotlivými pretekármi boli naozaj minimálne.

Vidina výborného výsledku však pravdepodobne nášho pretekára výrazne ovplyvnila. Jozef Ninis vstúpil do druhého kola o niečo opatrnejšie. Štart, ktorý predviedol bol síce opäť 23. najlepší (4.691 sekundy), ale zatiaľ čo mnohí sánkari z popredných priečok sa na úvod svojej druhej jazdy zlepšili, Ninis na začiatku jazdy stratil ďalších 31 tisícin sekundy. V ďalšej časti sa však Slovák síce bez menších problémov opäť dostal do elitnej dvadsiatky a priebeh jazdy sa začínal podobať výkonu z predošlého kola, no jeho sánky už nešli tak ako mali. V polovici ľadového koryta patrila Ninisovi 16. priečka, ale rýchlosť, ktorú slovenský sánkar dosiahol bola už o niečo nižšia (121.00 km/h). Ninisova strata sa začínala zväčšovať a to ho časti, kde sa v hlavných pretekoch rozhodovalo, ešte len čakali. Na predposlednom meranom úseku, kde sa náš reprezentant v prvom kole výrazne zlepšil, sa Ninis pohyboval na 16. priečke a s útokom na elitnú desiatku to nevyzeralo príliš dobre. V poslednej časti sa náš skúsený pretekár nechal dokonca nachytať. Výjazd z pätnástej zákruty, ktorý slovenský sánkar predviedol, bol príliš divoký. Rodák z Čadce si na rovinke, ktorá po nevydarenom výjazde nasledovala, musel výrazne pribrzdiť, čo ho stálo ďalší čas. Ninis sa tak prepadol na 17. priečku, keď v druhom kole zišiel trať v Lotyšsku za 48.828 sekundy. V konečnom zúčtovaní si náš reprezentant pohoršil o tri miesta. Vo veľmi silnej konkurencii sa Jozef umiestnil na aj tak peknom, 14. mieste. Na 13. Fischnallera z Talianska stratil 11 tisícin sekundy. Maximom Jozefa Ninisa na majstrovstvách sveta tak zostáva 13. miesto z Oberhofu, ktoré dosiahol ešte v roku 2008.

 

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

Foto: Jozef Ninis, kamanas.lv