Po skvelom vstupe do olympijských pretekov zažil Ninis nepríjemné sklamanie

10.02.2018 16:37

Boj o prvú sadu olympijských sánkarských medailí v Južnej Kórei už tradične zahájili mužskí reprezentanti. Stalo sa tak vo večerných hodinách miestneho času, kedy sa dolu ľadovým tobogánom spustil prvý sánkar. Už jeho výkon naznačil, že olympijská trať v Pchjongčchangu bude pre mnohých veľkým sústom. O možnosť zisku titulu olympijského šampióna sa okrem čerstvého majstra Európy Semena Pavlichenka, hneď prvým pokusom pripravil aj dvojnásobný majster sveta Wolfgang Kindl, či bronzový medailista zo svetového šampionátu Dominik Fischnaller.

Po skvelých výkonoch z posledných týždňov sa veľká pozornosť sústredila aj na slovenského reprezentanta v jazde na saniach, Jozefa Ninisa. Rodák z Čadce vstupoval do svojej už štvrtej olympijskej súťaže ako dvanásty v poradí. Úvod svojej prvej jazdy si náš sánkar už tradične postrážil. Po opatrnejšom štarte však slovenský pretekár začal zakrátko potvrdzovať, že chlieb sa bude lámať skôr v spodnejších častiach miestnej dráhy. Strata Ninisa na vedúceho Gleirschera sa v dolných sektoroch zvyšovala len nepatrne, čo potvrdil aj po prejdení cieľovej rovinky. Na priebežnej výsledkovej listine sa tak meno sánkara z Kysúc zaradilo na šiestu priečku. Zo športovcov, ktorý sa na trať vydali po Jozefovi, dokázal Slováka prekonať už len jeden reprezentant, Američan Chris Mazdzer. Ninisovi teda po prvom kole patrila skvelá 7. pozícia (47.833 s).

Niekoľko minút po prvej štvrtine olympijských pretekov mali najrýchlejší muži z ľadových korýt ďalšiu možnosť vylepšiť si svoje priebežné umiestnenie. Druhé kolo jázd započal celkom symbolicky ten najskúsenejší pretekár zo štartového poľa, Jozef Ninis. Aj tentokrát sa slovenský reprezentant pasoval s nástrahami olympijskej trate fantasticky. Na druhom medzičase náš sánkar dosiahol dokonca o desať tisícin sekundy lepší čas, než tomu bolo pri jeho prvom pokuse. Zradná deviata zákruta, na ktorú upozorňoval nejeden športovec, vrátane toho slovenského, však na Jozefa ešte čakala. Čoskoro sa v tomto úseku objavil aj samotný Ninis. Prejazd najťažšej pasáže Slovákovi ale vôbec nevyšiel. Na nasledujúcej kľukatej rovinke si náš sánkar aj trochu zalietal, a mohol byť naozaj rád, že sa mu okrem niekoľkých modrín nič vážnejšie nestalo. Všetci ostatní reprezentanti sa na trať vydali až po slovenskom sánkarovi. Rodák z Čadce sa tak mohol len s veľkým zármutkom prizerať, ako sa posúva dole výsledkovou listinou. Druhý Ninisov výkon bol nakoniec až 37. najrýchlejší (50.014 s).

Po prvej polovici štvorkolových olympijských pretekov Jozefovi patrí priebežne 28. pozícia, so stratou vyše dvoch sekúnd na vedúceho Felixa Locha.

Foto: TASR, Arnd Wiegmann (Reuters)