Ninis sa predstaví aj v pretekoch majstrovstiev Európy, kvalifikáciu v Sigulde zvládol bez problémov

24.01.2014 16:49

Lotyšská Sigulda, dejisko 45. majstrovstiev Európy v sánkovaní, malo dnes pripravené pre sánkarov kvalifikačné zápolenie. Po vzore z Oberhofu sa týchto jednokolových pretekov zúčastnila aj predkvalifikovaná päťnástka. Jednalo sa totiž o Pohár národov prepojený s tzv. šprintom, v ktorom má sánkar miesto tradičných 30 sekúnd na odštartovanie, 2 zvukové signály, kde po tom druhom v rozmedzí 5 sekúnd musí čo najrýchlejšie zareagovať na povel a vydať sa na trať. Celých pretekov sa zúčastnilo 42 sánkarov. Zo športovcov bojujúcich o miestenku do hlavných pretekov mohlo byť úspešných len 20 najlepších. V Sigulde, kde sa teplota pohybuje už tradične v záporných hodnotách, teraz okolo - 20°C, sa z víťazstva mohol radovať po odmlke z Altenbergu, opäť nemecký sánkar.

 

Ako už bolo predostreté, v kvalifikačnom zápolení triumfoval nemecký reprezentant, Johannes Ludwig. Ten sa dá označiť aj za najväčšieho favorita tohto Pohára národov, keďže veľmi záležalo od štartu, ktorý daný sánkar predviedol hneď na úvod. A o Ludwigovi sa vie, že v štartoch je pravdepodobne najlepší z celého sánkarského poľa. To tu aj bez najmenších pochybností potvrdil. Absolútne najrýchlejší štart (2,233 sek.) ho predurčil k tomu, aby sa počas svojej jazdy pohyboval na vedúcej pozícii. To sa mu aj naozaj darilo. Už na druhom meranom úseku, ktorý bol vzdialený len kúsok od štartu, mal náskok viac ako 0,5 desatiny sekundy pred 2. sánkarom. Pri rýchlosti 123.01 km/h Johannesovi nerobilo problém svoj čas v porovnaní s ostatnými sánkarmi vylepšovať. Ludwig sa stal s časom 50,385 sekúnd nielen víťazom kvalifikácie, kde si zabezpečil miestenku v hlavných pretekoch, ale aj víťazom celého šprintu, kde porazil aj všetkých predkvalifikovaných sánkarov.

 

Strieborné umiestnenie na domácej trati si pripisuje najskúsenejší Lotyš v Sigulde, Martins Rubenis. Takisto to nie je prekvapenie, hoci v tejto sezóne sa tomuto skúsenému harcovníkovi príliš nedarí. Ale doma je doma, čo dnešným výkonom Rubenis potvrdil. Je to jeho prvé pódiové umiestnenie v tejto sezóne, vrámci Pohára národov. Rubenisovi vzhľadom na vek štart aj celkom vyšiel (14. najrýchlejší - 2,348 sek.). Jeho odstup od vedúceho Ludwiga bol ale už celkom markantný, viac ako 1 desatina sekundy, po úvodných pár metroch. Na ďalšom meranom úseku to pre tohto Lotyša vyzeralo horšie. Prepad na 15. miesto nebol vôbec dobrý a uspokojiť ho mohlo aspoň to, že táto pozícia mu aj tak zaručovala účasť v hlavných pretekoch. S tým sa ale Rubenis na domácej trati nechcel uspokojiť a už v ďalších častiach ľadového koryta, ktoré sú pochopiteľne veľmi dôležité začal stúpať poradím. Hoci sa vyhupol na 12. priečku, jeho strata na Ludwiga dosiahla hodnotu takmer 4 desatín sekundy. Pri rýchlosti 123.85 km/h sa našťastie Rubenisovi podarilo niečo z náskoku Johannesa ukrojiť a do poslednej pasáže vstupoval na 3. priečke so stratou viac ako 2 desatín sekundy. V cieli to nakoniec vôbec nevyzeralo tak hrozne. Druhý najrýchlejší čas - 50,464 sekúnd, bol len o 79 tisícin horší, ako ten absolútne najlepší. V celom šprinte si pripísal parádnu, 3. priečku.

 

Ďalšiu trofej z kvalifikačných bojov si odnáša aj ruský reprezentant, mladík Alexandr Peretjagin. Peretjagin v týchto jednokolových pretekoch zvykne predvádzať naozaj solídne preteky, čo potvrdzujú aj jeho viaceré pódiové umiestnenia v tejto sezóne. Z druhého 3. miesta v kvalifikačnom zápolení sa mohol opäť radovať na tamojšej trati v Sigulde. 17. najrýchlejší štart (2,370 sek.) bol jeden z tých horších, ale tento Rus rozhodne nemusel smútiť, pretože na postup do hlavných nedeľných pretekov to stále stačilo. Horšie bolo, keď sa na ďalšom meranom úseku dostal na absolútny chvost rebríčka sánkarov, postupujúcich do hlavných pretekov. Jeho strata bola po úvodných metroch takmer 3 desatinová a 20. miesto nebolo veľmi lichotivé. Vydýchnuť si však pomaly mohol na 3. meranom úseku, kedy poskočil na 12. priečku, kde dosiahol absolútne rovnaký čas, ako Martins Rubenis. Pri rýchlosti 123.29 km/h, ktorá bola jednou z tých vyšších Peretjagin zaznamenal opäť posun, konkrétne na nepopulárnu 4. priečku. Jeho strata na vedúceho Nemca Ludwiga bola viac ako 2 desatiny sekundy, ale od 3. Rubenisa ho delilo len 10 tisícin sekundy. Čo tohto Rusa rozhodne tešiť nemohlo bolo, že na poslednom meranom úseku začal v porovnaní s Lotyšom strácať a tak sa nádej na 3. miesto vzďalovala. Prišlo ale zaváhanie dovtedy 2. Ralfa Palika, ktorého predstihol nielen Rubenis, ale aj samotný Peretjagin a s časom 50,548 sekúnd sa mohol radovať z bronzového umiestnenia. Svoju stratu na víťazného Nemca nakoniec o niečo znížil, ale rozdiel medzi nimi bol stále 0,163 sekundy.

 

1. Johannes Ludwig (Nem.) 50,385 sek.

2. Martins Rubenis (Lot.) 50,464

3. Alexandr Peretjagin (Rus.) 46,548

 

...8. Jozef Ninis (Svk.) 50,826

Jožko Ninis bol jeden z tých sánkarov, ktorí už tradične štartovali medzi prvými. Na tielku, ktoré určovalo jeho štartovacie číslo mu svietila 19-ka. To znamenalo, že už tradične patril k tým lepším sánkarom, ktorí by sa mali pobiť o popredné priečky v Pohári národov a možno aj preniknúť medzi predkvalifikovaných "borcov" vrámci šprintu. To sa Ninisovi veru aj podarilo. Hneď na úvod potvrdil, že štarty, ktoré závisia od sánkarovej čo najrýchlejšej reakcie mu naozaj idú. 5. najrýchlejší štart (2,276 sekúnd) vrámci Pohára národov a 6. v šprinte bol rozhodne jeden z tých najlepších. Žiaľ, už na ďalšom meranom úseku sa Ninis prepadol na 6. pozíciu a jeho strata na vedúceho nemeckého reprezentanta, Johannesa Ludwiga, bola väčšia ako 1,5 desatiny sekundy. Jožko si síce v ďalšej časti ľadového koryta peknú, 6. priečku udržiaval, ale jeho odstup od Ludwiga sa stále zväčšoval, teraz konkrétne na približne 3 desatiny sekundy. Rýchlosť, ktorú Jožko dosiahol patrila skôr k tým nižším (121.79 km/h). Keď sa pozrieme na Jožkove umiestnenie vrámci šprintu, v 3. časti ľadového koryta mu patrila 10. pozícia. Na predposlednom meranom úseku sa Jožkova strata na vedúceho sánkara nepatrne znížila, presnejšie na 0,282 sekundy. To sa odrazilo aj na jeho umiestnení. Jožko sa vrátil opäť na 5. pozíciu, ale v šprinte sa naopak prepadol, na 11. miesto. V absolútne finálnej časti tamojšej trati v Sigulde si Jožko pravdepodobne neodpustil zaváhanie, ktoré ho stálo vylepšenie si celkovej pozície. Ninis sa prepadol na aj tak pekné, 8. miesto s časom 50,826 sekúnd, čím splnil to, čo sa od neho očakávalo a teda, vybojoval si miestenku do hlavných nedeľných pretekov. Zo šprintu si Jožko odnáša konečnú 16. priečku. V poslednom sektore sa naša jednotka pravdepodobne dopustila chyby, ktorá ju stála viac ako 1,5 desatiny sekundy. Ninis tak za víťazom z Nemecka zaostal o 0,441 sekundy.


Kompletné výsledky nájdete TU...

 

Fotografia: https://www.sportphotography.cz/