Jozef Ninis na širšom pódiu!

21.01.2018 15:55

Dnes boli v sánkovaní na programe hlavné preteky mužov. Tie sa uskutočnili na nórskej pôde, v bývalom dejisku zimných olympijských hier, v Lillehammeri. V doobedňajších hodinách sa v ľadovom koryte objavil aj slovenský reprezentant Jozef Ninis, ktorý sa na trať vydal so štartovým číslom 13. To si vyjazdil v piatkovej kvalifikácii, v ktorej predviedol 5. najrýchlejšiu jazdu (49.693 s). S týmto výkonom si Ninis s prehľadom zabezpečil účasť v dnešných hlavných pretekoch.

A preteky to veru neboli len také. V prvom kole síce Jozef predviedol 18. najrýchlejší výkon (49.573 s), čím sa zaradil do druhej polovice priebežnej výsledkovej listiny, avšak v kole druhom sa slovenský sánkar predviedol v plnej kráse, keď ľadové koryto zišiel ako 6. najrýchlejší sánkar (49.484 s). V konečnom zúčtovaní sa Jozef posunul na skvelú 10. priečku.

Toto umiestnenie slovenskému reprezentantovi zabezpečilo účasť aj v šprinte, ktorý bol na programe v doobedňajších hodinách. V tom sa predstavilo pätnásť najrýchlejších mužov z hlavných pretekov. Jozef Ninis sa vydal na trať so štartovým číslom 6. Už na prvom medzičase sa Jozef držal v popredí, čo potvrdil aj po prejazde cieľom, kde sa dlho ohrieval na jednej z pódiových priečok. S blížiacim sa koncom pretekov sa však dolu korytom spúšťali už len papierovo silnejší sánkari, čím Jozef dosiahol nakoniec aj tak fantastický 5. najrýchlejší čas (32.176 s). Vďaka tomuto výkonu sa slovenský reprezentant z Čadce umiestnil na širšom pódiu, ktoré je určené pre šiestich najúspešnejších športovcov.

Pre Ninisa sa tak dnešný deň stal jedným z najúspešnejších v jeho bohatej sánkarskej kariére. Desiatu priečku v hlavných pretekoch Jozef vyšperkoval skvelou piatou pozíciou v šprinte.

Nórsky Lillehammer bol v prebiehajúcej sezóne celkovo už ôsmou destináciou, ktorá privítala sánkarov v rámci kalendára Svetového pohára. Zastávka v Nórsku bola poslednou pred majstrovstvami Európy v sánkovaní, ktoré bude hostiť už budúci týždeň lotyšská Sigulda. Po majstrovstvách Európy nasleduje absolútny vrchol sánkarskej sezóny 2017/2018, ktorým budú zimné olympijské hry v juhokórejskom Pchjongčchangu. Na tých nebude chýbať ani Jozef Ninis, pre ktorého to bude už štvrtá účasť na vrcholnom podujatí takéhoto druhu (okrem toho sa Jozef predstavil aj na ZOH 2006 v Turíne, 2010 vo Vancouveri a 2014 v Sochi).

Foto: Getty Images