Fenomenálne majstrovstvá Európy pre Ninisa, alebo ako náš reprezentant prekonal elitu

26.01.2014 11:18

V už tradične studenej Sigulde bolo dnes na programe menšie vyvrcholenie sezóny, v podobe majstrovstiev Európy, ktoré boli súčasťou 9., teda posledných pretekov Svetového pohára sezóny 2013/2014. Menšie vyvrcholenie z toho dôvodu, že po majstrovstvách Európy v Lotyšsku si sánkari budú merať sily ešte v ruskom Sochi, na olympiáde. V pretekoch sa predstavilo tradične už 32 sánkarov, z toho ale 27 bolo rátaných aj do výsledkov európskeho šampionátu. Teda sánkari zo zámoria sa do výsledkovej listiny nezapisovali. Až 20 sánkarov, ktorí sa chceli zúčastniť pretekov, si muselo vybojovať miestenku v piatkovom Šprinte. Toho sa zúčastnil aj Jožko, ktorý predviedol síce solídnu jazdu (8. miesto), ale všetko naznačovalo tomu, že v nej bola ešte rezerva.

 

Novým majstrom Európy sa stal asi najúspešnejší sánkar tohto športu, Talian, Armin Zöggeler. Hoci sa mu podarilo na lotyšskej trati triumfovať, práca to pre neho nebola veru ľahká a dá sa povedať, že len vďaka zaváhaniu hlavného konkurenta sa mu tento triumf podarilo dosiahnuť. O tom ale sánkarský šport je. Kým jeden sánkar urobí chybu, druhý sa nemýli a víťazí. Armin už tradične predvádzal slabšie štarty, ale v Sigulde to rozhodne nebolo nič zlé. Skôr na prekvapenie mnohých, tieto štarty patrili medzi tie kvalitnejšie. 10. najrýchlejším úvodom (4,663 sek.) v prvom kole rozhodne nič nepokazil, ale v porovnaní s Johannesom Ludwigom už o 1 desatinu sekundy zaostával. Keďže Zöggelerovi pre horšie štarty viac vyhovujú dlhšie trate, v Sigulde ho rozhodne nečakala ľahká robota. Tá tamojšia nie je veľmi dlhá a to znamenalo, že sťahovanie straty v podaní Zöggelera v dolných častiach ľadového koryta bude veľmi tesné. Ale Arminovi sa to darilo. Už na ďalšom meranom úseku sa posunul vpred, na 5. priečku. Ambície boli ale vyššie a boje o medaily povinnosťou. Rýchlosť, ktorú Zöggeler dosiahol bola taktiež veľmi slušná (123.92 km/h) a to sa odrazilo aj na samotnom čase. Posun cez 3. priečku na 2. miesto na predposlednom meranom úseku bol veľmi dôležitý. Absolútne najlepšie finišujúci sánkar v celom poli, Armin Zöggeler, svoju tradíciu dodržal aj na tamojšej trati a svoje umiestnenie dokázal ešte na poslednom meranom úseku vyšperkovať k úplnej dokonalosti. S novým traťovým rekordom - 47,969 sekúnd mu patrila po 1. kole vedúca pozícia.

Druhá jazda pre tohto skúseného Taliana začala ale o niečo horšie. 14. najrýchlejší štart (4,687 sekúnd) bol slabší, ako ten predošlý. To sa odrazilo už na 2. meranom úseku. Zöggeler sa síce posunul na 13. priečku, ale toto zlepšenie nebolo také výrazné a časovo stále za svojím predošlým výkonom zaostával. Vzostup na 6. pozíciu bol pre tohto talianskeho matadora už pozitívnejší a aj fantastická rýchlosť (124.21 km/h) naznačovala, že to nemusí byť nakoniec také zlé. Talian v porovnaní so svojím výkonom z 1. kola zaostával už len o 11 tisícin sekundy. Už na predposlednom meranom úseku to bolo naopak a 2. priečka, ktorá mu vtedy patrila, znamenala, že už o 10 tisícin sekundy predčil svoj prvý výkon. Dôležitejšie bolo ale to, že jediný sánkar, ktorý sa pred Zöggelerom pohyboval bol jeho hlavný konkurent v boji o zlato, Johannes Ludwig. A ten predvádzal o takmer 2 desatiny sekundy rýchlejšiu jazdu ako skúsený Talian. To znamenalo, že na Armina sa musí usmiať jedine šťastie, pokiaľ chce získať titul majstra Európy. Náskok z 1. kola mu vôbec nezaručoval výhru. A to šťastie sa veru aj usmialo. Žiaľ pred Ludwiga, prišla v jeho podaní fatálna chyba, ktorá znamenala, že na poslednom meranom úseku sa Zöggeler vyhupol na vedúcu priečku a v cieli si pripísal opäť najrýchlejší čas - 47,944 sekúnd, ktorý bol zároveň novým traťovým rekordom. majstrom Európy sa teda stal reprezentant z Talianska, Armin Zöggeler.

 

Ako už teda viete, s 2. priečkou sa musel uspokojiť nemecký reprezentant, Johannes Ludwig. Tento absolútne najlepšie štartujúci sánkar v celom poli patril k veľkým favoritom tohto podujatia. Keďže Ludwig na Olympiádu do Sochi nepocestuje, v Sigulde si mohol aspoň čiastočne napraviť chuť. To sa mu ale asi smolným 2. miestom veľmi nepodarilo. Ale všetko pekne po poriadku. Už od začiatku bolo jasné, že tento Nemec podobne ako v piatkovom Šprinte nemá v úvodoch pretekov konkurenciu. 4,564 sekúnd bola hodnota jeho štartu v prvom kole, čo bol nový štartovací rekord. Ako už viete, pre Ludwiga tento čas znamenal už 1 desatinu sekundy náskoku v úvodných pár metroch. V porovnaní so slabšie štartujúcim Zöggelerom to bola teda veľká výhoda. A to sa už na ďalšom meranom úseku prejavilo. Ludwig svoj náskok navýšil na takmer 2 desatiny sekundy a nezostalo len pritom. Svoj náskok si trvale udržiaval po väčšinu jazdy, ale rýchlosť, ktorá mu bola nameraná patrila skôr k tým nižším (122.84 km/h). A cieľ, ktorý bol pred Ludwiga dôležitý, bol ešte v nedohľadne. To začal silne finišujúci Talian aj využívať, keď na predposlednom meranom úseku stratu na Ludwiga stiahol na približne 70 tisícin sekundy. Ludwig v poslednej časti ľadového koryta zaváhal a v cieli sa nakoniec musel uspokojiť s 2. najlepším výkonom, ktorého hodnota bola 47,988 sekúnd. O 19 tísicin sekundy horší čas, ako ten Talianov.

Druhé kolo započal tento Nemec ešte lepšie. Opäť najrýchlejší štart (4,548 sek.) bol ďalším štartovacím rekordom na tamojšej trati. To znamenalo, že Ludwig už na 2. meranom úseku dosahoval lepší čas, ako v 1. kole a aj v porovnaní so skúseným Zöggelerom bola táto jazda iným odvarom. Ludwig sa totiž na 2. meranom úseku pohyboval neohrozene na vedúcej priečke, už o 3 desatiny sekundy pred skúseným Talianom. Len po pár desiatkach metroch! V polovici jazdy, kedy Ludwig dosiahol vyššiu rýchlosť ako pri predošlom výkone (123.53 km/h), to vyzeralo tak, že zlato pôjde do rúk práve tomuto Nemcovi, pretože jeho odstup od Zöggelera bol konštantný. Na smolu tohto Nemca prišlo ale zaváhanie v predposlednej časti ľadového koryta, ktoré znamenalo, že silný Talian znížil stratu na Ludwiga na približne 1,5 desatiny sekundy. A v cieli to už bolo všetko inak. Kým na predposlednom meranom úseku Ludwig ešte viedol, za cieľovou čiarou mu patrila opäť 2. pozícia s časom - 48,031 sekúnd. Ludwig tak boj o zlatú medailu z majstrovstiev Európy v Sigulde prehral naozaj smolne. Na víťazného Armina stratil 106 tisícin sekundy.

 

Celkom pohodovú, bronzovú medailu si vyjazdil ďalší Talian, Dominik Fischnaller. Ten do bojov o zlato výraznejšie nezasiahol, hoci po prvom kole to pre neho také stratené nebolo. Tento mladík z Talianska predvádzal len o niečo lepšie štarty ako jeho skúsenejší krajan. 5. najrýchlejší úvod (4,640 sek.) bol jeden z tých najlepších, ale na fenomenálneho Ludwiga to nestačilo. Mladý Fischnaller sa na ďalšom meranom úseku posunul síce na 4. priečku a v polovici jazdy sa dokonca ocitol aj na 2. mieste, ale to sa už sánkarským poľom posúval vpred jeho silnejší krajan. Preto tento Talian nemal výrazný náskok a pri rýchlosti 123.07 km/h bolo len otázkou času, kedy ho Zöggeler predčí. Veď rozdiel medzi nimi bol 19 tisícin sekundy. Tieto predpoklady sa už na ďalšom meranom úseku, konkrétne na tom predposlednom, začali naplňovať, pretože Fischnaller strácal už nielen na Ludwiga, ale aj na skúseného Zöggelera. Kým prišiel do cieľa, jeho strata na vedúcu pozíciu sa vyštverala približne na 1 desatinu sekundy. Fischnallerov tretí najrýchlejší čas, 48,073 sekúnd, bol v porovnaní s 2. najrýchlejším o 85 tisícin sekundy horší. Teda možnosť zisku zlata ešte nebola stratená.

2. kolo začalo pre Fischnallera podobným spôsobom. Takmer navlas totožný štart s tým predošlým (5. najrýchlejší - 4,639 sek.) bol síce o tisícinu sekundy lepší, ako ten z prvého kola. Avšak už na 2. meranom úseku sa tento Talian prepadol vzad, konkrétne na 6. priečku. A v polovici lotyšského tobogánu to pre mladého Dominika nevyzeralo práve najlepšie. Pri rýchlosti 123.05 km/h sa mu podarilo vypadnúť na chvíľu z elitnej desiatky. 13. priečka ho ale nemusela tak strašiť, pretože napríklad v porovnaní so svojím krajanom Zöggelerom, ktorý sa vtedy pohyboval na 6. mieste, zaostával len o 33 tisícin sekundy. Tieto tesné rozostupy Fischnallerovi dopomohli k tomu, aby sa opäť vrátil medzi tých najlepších, konkrétne na 6. pozíciu. Kým prišiel do cieľa, toto umiestnenie ešte o 1. priečku vylepšil. 5. najrýchlejší čas - 48,153 sekúnd v 2. kole mu zabezpečil pohodový zisk bronzovej medaily, hoci sa o ňu musel chvíľu určite obávať. Na víťaza stratil viac ako 3 desatiny sekundy a v 2. kole zaostal aj za našou jednotkou v sánkovaní, Jozefom Ninisom.

1. Armin Zöggeler (Tal.) 1:35.913 min.

2. Johannes Ludwig (Nem.) 1:36.019

3. Dominik Fischnaller (Tal.) 1:36.226

 

...7. Jozef Ninis (Svk.) 1:36.597

Na dnešné preteky sa naozaj oplatilo čakať. Už odo dňa, kedy bolo oznámené, že Sigulda bude hostiť majstrovstvá Európy v sánkovaní v roku 2014 sme si mohli dovoliť tvrdiť, že máme naozaj veľké želiezko v ohni, čo sa týka výborného umiestnenia. O Jožkovi Ninisovi sa vie, že trať v Sigulde mu náramne vyhovuje, veď tu dvakrát za sebou dosiahol najlepšie umiestnenie v kariére (zhodne 10. miesto) a o niečo lepšia príprava pred touto sezónou nahrávala tomu, že životný úspech by mohol naozaj prísť. Už v rozhovore pred sezónou Jozef naznačil, že v Sigulde sa mu v tréningových jazdách podarilo vytvoriť nové osobné maximum (rozhovor) a teda umiestnenie v elitnej desiatke sa aj očakávalo. Treba ale pravdu povedať, že ambície boli ešte vyššie a aj napriek tomu, že nie sme krajinou, ktorá má úplne najvhodnejšie podmienky na vykonávanie sánkarského športu, tak si Jožko na väčší úspech trúfal, hoci verejnosť s tým príliš neoboznámil. Určite to bolo aj dobré, veď by zbytočne na seba vyvíjal tlak. Teda aby sme boli presní, ja osobne som veril tomu, že umiestnenie v elitnej 5-ke je reálne a kebyže sa pošťastí, tak by náš reprezentant zabojoval aj o medailu samotnú. Preteky pre Jožka vyzerali už nasledovne.

Trať v Sigulde nie je veľmi dlhá a preto je už samotný štart veľmi dôležitý a jeho podarené prevedenie kľúčové. Žiaľ, pre Jožka Ninisa sa jazda nezačala vôbec ideálne, azda asi aj z toho dôvodu, že si nechcel pripustiť zaváhanie a bol nervózny. Preto hneď po hrabaní prišla chyba, ktorá znamenala, že Jožko svoje sane obúchal o "mantinel" ľadového koryta a to ho stálo nejakú rýchlosť a už prvé tisíciny sekundy (asi 30 tisícin sekundy). Štart do pretekov teda vôbec nebol ideálny (23. najrýchlejší - 4,747 sekúnd), ale jazda sa končila až v cieli, čoho si bol aj samotný Ninis vedomý. Len pre zaujímavosť, najlepšie štartujúci sánkar pretekov, Johannes Ludwig mal takmer o 2 desatiny sekundy rýchlejšie štarty. Ale už na ďalšom meranom úseku Jožko pálil čo to dalo a posun na 16. pozíciu nás mohol aspoň trochu upokojiť. Ninisa ale nie. Chcel dosiahnuť viac a podľa toho aj jeho jazda vyzerala. Fantastické prejazdy ďalších úsekov ľadového koryta znamenali, že sa Jožko posunul do elitnej 15-ky, konkrétne na 14. priečku. Ambície boli ale stále vyššie a hoci Ninisova rýchlosť nebola veľmi vysoká (122.12 km/h), nášho reprezentanta v sánkovaní nešlo zastaviť. V parádnej jazde, ktorú predvádzal v dôležitých spodných častiach ľadového koryta, kde sa dalo aspoň čo to stiahnuť po pokazenom úvode, Jožko pokračoval aj naďalej. Posun na 11. priečku na predposlednom meranom úseku vyzeral pozitívnejšie, ale Jožko finišoval ešte mocnejšie a do cieľa prišiel nakoniec na 10. mieste s časom 48,448 sekúnd. Ninis tak predviedol až na štart absolútne fantastickú jazdu a dovolím si tvrdiť, že jednu z najlepších jázd v spodných častiach ľadového koryta. Žiaľ, pokazený štart ho stál dôležité tisíciny sekundy nielen v úvode, ale určite aj v nižších častiach ľadového koryta, kde sa jeho strata vyštverala približne na 2 desatiny sekundy. Tieto 2 desatiny sekundy Jožka stáli pravdepodobne umiestnenie v elitnej 5-ke. 

Do druhého kola ale Jožko vstupoval na aj tak parádnej, 10. priečke vrámci majstrovstiev Európy a 13. vrámci pretekov Svetového pohára. Teda nervozita, ktorú Jožko mohol pociťovať bola u neho na mieste. Mal na dosah už aj tak jedno z najlepších umiestnení v kariére, ale isté stále nebolo. To znamenalo, že ho mohol raz dva stratiť.

Štart, s ktorým ale Jožko vstúpil do 2. kola vôbec nervózne nevyzeral. Hoci bol až 21. najrýchlejší (4,717 sekúnd), bol oveľa vydarenejší ako ten v prvom kole. Konečný čas sa ale určoval až v cieli a to znamenalo, že Jožko mal celý svoj výkon ešte pred sebou. Nervozitu ani nič podobné ale na sebe nedal poznať. Podobne ako v prvej jazde, už na ďalšom meranom úseku sa naša jednotka v sánkovaní začala posúvať vpred. 17. miesto na 2. meranom úseku bolo v porovnaní s prvou jazdou síce o priečku horšie, ale čas, ktorý Jožko dosiahol už o 70 tisícin sekundy lepší. A nezostalo len pritom. Už na ďalšom meranom úseku Ninis urobil zásadný posun a fantastické prejazdy ho v polovici jazdy posunuli na 10. priečku v druhom kole. Teda tam, kde Jožko síce bol už v 1. kole, ale až v cieli. Rýchlosť 123.27 km/h vyzerala už o niečo lepšie a treba priznať, že samotná jazda taktiež. Výkon ako z partesu predvádzal Ninis aj v ďalších častiach lotyšského tobogánu, čo sa odrazilo aj na hodnote samotného času. Kým v polovici jazdy mal jeho výkon len o niečo viac ako 1 desatinu sekundy rýchlejší čas, na predposlednom meranom úseku to boli už takmer 3 desatiny sekundy, ktorými Jozef Ninis predčil svoj výkon z 1. kola. Teda finišovanie v podaní Ninisa bolo ešte silnejšie, pretože na predposlednom meranom úseku mu patrila fantastická 5. pozícia!!! S tým sa Ninis ale neuspokojil. Opäť jeden z najlepších záverov, ešte lepší ako v 1. kole, predviedol Ninis aj v tomto druhom, rozhodujúcom. Pretože v cieli mu nakoniec patril fantastický, 4. najrýchlejší čas - 48,149 sekúnd, čím si utvoril osobné maximum na tamojšej trati a za novým, oficiálnym traťovým rekordom Armina Zöggelera zaostal len o približne 2 desatiny sekundy. 3. najrýchlejší čas z 2. kola bol len o 6 tisícin sekundy lepší ako ten Jožkov. Naozaj fenomenálna jazda znamenala pre Jozefa posun z 10. miesta vrámci majstrovstiev Európy na fantastickú 7. pozíciu. Vrámci Svetového pohára to bol posun z 13. miesta na krásnu 8. priečku. Toto tu dlho nebolo! Jozef Ninis tak pred blížiacimi sa Olympijskými hrami v ruskom Sochi dosiahol životné umiestnenie a jeden z najväčších úspechov slovenského sánkovania.

 

Kompletné výsledky nájdete TU...

 

Pre úplné skompletizovanie pridávame aj bodové zisky do celkového hodnotenia Svetového pohára 2013/2014. Nový majster Európy v sánkovaní, Armin Zöggeler si zároveň za víťazstvo aj v pretekoch Svetového pohára pripisuje 100 bodov do celkového hodnotenia, čím sa posunul na 2. priečku za neohrozeného Felixa Locha. Johannes Ludwig si odnáša za striebro 85 bodov a mladý Talian, Dominik Fischnaller si za bronzové umiestnenie pripisuje 70 bodov, vďaka ktorým sa posunul v rebríčku na 3. priečku celkovo.

Jozef Ninis si za 8. miesto vrámci Svetového pohára pripisuje zatiaľ najviac bodov v tejto sezóne, keďže dosiahol svoje najlepšie umiestnenie. Dnešných 42 bodov mu zabezpečilo konečné 20. miesto vo Svetovom pohári 2013/2014.