26. miesto v Oberhofe pravdepodobne nie je to, čo by Jožko Ninis chcel

12.01.2014 14:24

Sánkarský víkend v Oberhofe tentokrát neuzatvárali tímové preteky, tak ako to býva väčšinou zvykom. Posledné na trati, ktorá hostila minulú sezónu Majstrovstvá Európy v sánkovaní, boli tieto, v kategórii mužov. Na tradičných, 32 najlepších sánkarov, z ktorých 14 bolo predkvalifikovaných a 18 si muselo miestenku v hlavných pretekoch zabezpečiť v Pohári národov v piatok, čakalo celkom príjemné počasie. Teplota sa pohybovala okolo 0°C a na ľudí na dráhe vykúkalo slnko. Nižšie si môžete prečítať, ako sa vyvíjali preteky pre trojicu najlepších a aj pre Jožka Ninisa, tiež sánkara, ktorý si v piatok zabezpečil účasť v tomto dôležitom zápolení.

 

Zo 4. tohtosezónneho triumfu sa mohol radovať momentálne najlepší sánkar v celom poli, Nemec, Felix Loch. Potešiteľné na jeho víťazstve je aspoň to, že ho tento raz nedosiahol s takým veľkým náskokom pred 2. najlepším sánkarom, ako tomu bolo napr. v Königssee. Prvú jazdu Loch započal naozaj slušne (2. najlepší - 7,153 sek.), čo bolo na pomerne dlhom a dôležitom štarte v Oberhofe určite veľmi dôležité. V porovnaní s inými sánkarmi mal totižto o niečo navrch. Loch si rovnakú, čiže 2. priečku udržiaval naozaj dlho a na kľukatej trati, kde sa dá získať naozaj takmer všade to bolo pre neho dôležité. V porovnaní so svojím najväčším konkurentom, Andim Langenhanom zaostával o približne jednu desatinu sekundy. Rozhodujúci okamih prišiel, keď Lochovi bola nameraná jedna z najvyšších rýchlostí (117.43 km/h) a Andi Langenhan v dolnej pasáži chyboval. Tu ho Loch predčil o 2 desatiny sekundy, čo bola na jednom úseku naozaj veľa. Loch tak po prvom kole viedol s časom 43,510 sekúnd, čo bola hodnota nového traťového rekordu.

V druhom kole na Felixa čakala naozaj náročná robota, pretože jeho náskok nebol taký veľký. Síce predviedol o 10 tisícin rýchlejší štart (7,143 sek.), v 2. kole to ale stačilo "len" na bronzovú pozíciu. Už na 2. meranom úseku mu bol nameraný absolútne totožný čas s tým z prvého kola. Na Langenhana Loch strácal ale 1,2 desatiny sekundy, čím by skončil na 2. pozícii v celých pretekoch. S tým sa ale tento stále mladý Nemec nemohol uspokojiť. Hoci sa v polovici jazdy posunul z 3. miesto na 2., jeho strata stále narastala a predstavovala 1,5 desatín sekundy. Lochov výkon mal ale podobný priebeh, ako ten z prvého kola, kedy mu bola opäť nameraná jedna z najvyšších rýchlostí (118.03 km/h) a odstup na dovtedy vedúceho Langenhana sa rapídne zmenšil. A čo sa týka samotného cieľa? V ňom už tento fenomenálny Nemec zabodoval naplno, keď predčil skúsenejšieho krajana o približne 90 tisícin sekundy s novým traťovým rekordom - 43,447 sekúnd.

 

Prvýkrát na pódiu sa v tejto sezóne ukázal stále výborný sánkar, krajan víťaza, Andi Langenhan. Ten v dnešných pretekoch celkom kraľoval a naozaj zdatne konkuroval momentálne najsilnejšiemu sánkarovi, Felixovi Lochovi. Žiaľ pre neho, na lepšiu, ako striebornú pozíciu to nestačilo. Langenhan už od začiatku potvrdzoval, že tentokrát to taká jednoznačná záležitosť nebude. Keďže sa v pretekoch nepredstavil momentálne najlepší sánkar v štartoch, Johannes Ludwig, Langenhan ho naozaj plnohodnotne v tejto disciplíne zastúpil. Tento skúsený Nemec sa taktiež radí medzi najlepšie štartujúcich sánkarov, o čom sme sa mohli hneď presvedčiť. Absolútne najrýchlejší štart (7,101 sek.) v prvom kole znamenal, že minimálne ďalší meraný úsek absolvuje na vedúcej priečke. Aj tomu tak bolo. Langenhan nielenže bol vo vedení, aj sa mu darilo svoj náskok navýšiť na viac ako 1 desatinu sekundy. Žiaľ, kritické pasáže pre tohto Nemca nastali v absolútnom závere. Pri rýchlosti 116.45 km/h sa jeho odstup od Locha znížil len na 9 tisícin sekundy a to neznačilo nič dobré. Nakoniec sa o tom presvedčil aj samotný Langenhan, keď v cieli svietil na neho jeho 2. najrýchlejší čas - 43,620 sekúnd, ktorý bol o 1,1 desatiny sekundy horší, ako ten najlepší.

Aj Langenhanovi sa nakoniec ušiel nejaký nový rekord. 7,088 sekúnd bol čas, ktorým zahájil svoj výkon v 2. kole a týmto najrýchlejším štartom v celých pretekoch sa postaral o nový štartovací rekord na tamojšej trati v Oberhofe. Pre Andiho to vyzeralo naozaj super, veď už na ďalšom meranom úseku sa dostal pred Locha. Podobne, ako v prvom kole, aj teraz dokázal svoj náskok navýšiť na 1,5 desatiny sekundy a jeho čas bol ešte lepší. Žiaľ, cieľ bol ešte stále v nedohľadne a hoci Langenhan predvádzal naozaj solídnu jazdu, s absolútne najrýchlejším časom, k slovu sa dostali časti ľadového koryta, v ktorých dnes dominoval Felix Loch. A to sa aj potvrdilo. Z náskoku nezostalo ani 30 tisícin sekundy. Rýchlosť, ktorú dosiahol (116.80 km/h) bola síce naozaj vysoká, ale ani tá nezabránila Lochovi v tom, aby Langenhana na poslednom meranom úseku opäť predčil o 1 desatinu sekundy. Langenhan si pripísal opäť 2. najrýchlejší čas v pretekoch - 43.532 sekúnd, čím vylepšil svoj výkon z prvého kola. V konečnom zúčtovaní to ale stačilo "len" na striebornú medailu.

Absolútnym nováčikom na pódiu sa dnes stal Julian von Schleinitz, ktorého 3. miesto je v jeho sánkarskej kariére určite jeho životným úspechom. Po páde v Innsbrucku-Igls je toto pre neho určite veľká satisfakcia, pretože už dávno, nebyť zbytočných zaváhaní, mohol absolvovať s nemeckým tímom A aj predošlé preteky Svetového pohára. Žiaľ nestalo sa tak. Ale piatkové rozhodnutie, dať mu šancu zabojovať o miestenku v hlavných pretekoch bolo naozaj dobré. Veď tento mladík obsadil v kvalifikačných bojoch peknú 2. priečku a dnes toto umiestnenie takmer zopakoval. Julian von Schleinitz dnes predviedol dvoma vyrovnanými jazdami naozaj vyrovnanú výkonnosť. Ako jeden z kvalifikovaných sánkarov započal svoj boj o najvyššie priečky s kvalitným 4. najrýchlejším štartom (7,167 sek.). Schleinitz si túto pozíciu udržiaval aj na ďalších 2 meraných úsekoch, ale kým na tom 1. bol jeho odstup od víťaza Felixa Locha naozaj drobný, na tom 2. sa to už začínalo meniť. Ďalším sánkarom, ktorý sa pohyboval pred Schleinitzom bol David Möller. Hovoriť sa dá len o tisícinach sekundy, ktoré ich delili. Približne v polovici svojej jazdy Schleinitz začal na Locha strácať viac, ale jeho strata na Möllera sa výrazne nemenila. Zlomové momenty pre tohto mladíka prišli na posledných 2 meraných úsekoch, kedy mu bola nameraná rýchlosť 116.59 km/h a preteky dokázal zvrátiť vo svoj prospech. Pred Möllera sa dostal o ani nie 30 tisicín sekundy. Kým tento nemecký mladík prišiel do cieľa, svoj náskok navýšil na približne 50 tisícin sekundy. 3. najrýchlejší čas v 1. kole - 43,771 sekúnd - mu ale vôbec nezaručoval medailu.

Druhé kolo začal Schleinitz opäť výborným, 4. najrýchlejším štartom (7,144 sek.). Na pozíciach pred ním sa ale pohybovali sánkari, ktorí ho nemohli vôbec ohroziť. Napríklad Lotyš Kristaps Maurins v úvodných úsekoch ľadového koryta predvádzal ešte rýchlejšiu jazdu ako tento mladý Nemec. Ale rozdiel medzi nimi po prvom kole bol naozaj veľký, keďže Lotyš chyboval. Hoci sa o slovo v súboji o 3. priečku opäť prihlásil David Möller, výrazne sa od Schleinitza vzdialiť nedokázal. Na 2. meranom úseku, kedy sa Julian prepadol na 5. priečku zaostával za strieborným medailstom z Olympiády vo Vancouveri len o 3 tisíciny sekundy. V ďalšej časti sa Schleinitz pred Möllera dostal o neuveriteľné 2 tisíciny sekundy. Chlieb sa opäť začal lámať v úsekoch, kde sa dosahovali najvyššie rýchlosti (116.45 km/h). Tu Julian vo Schleinitz nahrabal 1,3 desatiny sekundy a začal sa posúvať dopredu. Na predposlednom meranom úseku figuroval už na 3. priečke. Kým prišiel do cieľa, dokázal svoj náskok ešte navýšiť a celkom bez problémov s ďalším 3. najrýchlejším časom v pretekoch - 43,752 sekúnd - dosiahol tak svoje prvé kariérne umiestnenie na pódiu.

 

1. Felix Loch (Nem.) 1:26.957 min.

2. Andi Langenhan (Nem.) 1:27.152

3. Julian von Schleinitz (Nem.) 1:27.523

 

...26. Jozef Ninis (Svk.) 1:28.639


Trať v Oberhofe akoby bola pre nášho reprezentanta, Jozefa Ninisa začarovaná. Od roku 2008, kedy tu dosiahol parádne 13. miesto na Majstrovstvách sveta sa mu nedarí výraznejšie sa presadiť v tomto ľadovom koryte. Po minuloročnom 29. mieste sme určite všetci dúfali, že príde príjemná zmena. Žiaľ, nestalo sa tak a dnešné preteky opäť ukázali, resp. konečné umiestnenie v nich, že ľadové koryto v Oberhofe pre Jožka pravdepodobne nebude tým najlepším. 

Určite ale nemusí smútiť, keďže tamojší tobogán potrápil nejedného elitného sánkara. Čo sa týka Jožka, tomu sa nepodarilo napodobniť piatkový fantastický vstup do pretekov. Treba ale poznamenať, že vtedy sa štartovalo inak, čo Jožkovi viac vyhovuje a je v tom naozaj jeden z najlepších v celom sánkarskom poli. Dnešný 28. najrýchlejší štart (7,279 sek.) mohol byť ale určite lepší o nejako to miesto. Rozostupy v úvodných častiach ľadového koryta boli ale naozaj minimálne a jedno sa hlavne o tisíciny sekundy. Žiaľ aj to sa podpísalo pod ten fakt, že Jozef Ninis sa na ďalšom meranom úseku prepadol až na 31. priečku. Kým minulý rok mu problémy robili problémy spodné pasáže ľadového koryta, tento rok ho vytrápili tie úvodné. Aj v polovici jazdy sa Ninis stále pohyboval na 31. priečke a veru to pre nášho reprezentanta nevyzeralo dobre. Prišiel však úsek, kde sa merala rýchlosť. Tú mal Jožko naozaj parádnu (116.52 km/h). Na predposlednom meranom úseku sa aspoň trochu usmialo šťastie aj na Ninisa, keď si polepšil o 3 priečky. Kým prišiel do cieľa, dokázal svoje umiestnenie ešte o ďalšie 3 miesta vylepšiť. Po 1. kole mu patrila 25. pozícia s časom 44,373 sekúnd. Na sánkara pred ním strácal napr. len 5 tisícin sekundy.

Do druhého kola vstupoval sánkar s 5 na drese s myšlienkou, že rozhodne nemá čo stratiť. Žiaľ, ani štart v 2. kole nebol pre Ninisa ideálny. 7,292 sekúnd (27. najrýchlejší) bol čas ešte horší od toho v prvom kole. Aj tentokrát nastalo u Jožka zhoršenie. Hneď na 2. meranom úseku sa prepadol na nelichotivú 29. priečku, ktorá mu patrila aj v strednom úseku ľadového koryta. Kto by to bol povedal, že Ninis bude nedostatky doháňať v pre neho nešťastných dolných partiach trate. A veru aj doháňal. Už na ďalšom úseku, kedy mu bola nameraná veľmi podobná rýchlosť (116.54 km/h), akú dosiahol aj v prvom kole si polepšil na 28. priečku. V cieli sa nakoniec musel uspokojiť s 24. najlepším výkonom, ktorého čas bol 44,266 sekúnd. Ninis tak predviedol o 1 desatinu sekundy lepší výkon, ale žiaľ, na lepšie ako 26. miesto to nestačilo. Aj tentokrát sa ukázalo, že trať v Oberhofe Jožkovi radosť neprináša.

 

Kompletné výsledky nájdete   TU  ...

 

Víťaz sánkarskeho zápolenia v Oberhofe, Felix Loch, si opäť pripisuje do celkového hodnotenia Svetového pohára 100 bodov, čím znova upevňuje svoju vedúcu pozíciu. 85 bodov za druhé miesto taktiež zostáva na území Nemecka, pretože pribudnú na konto Andimu Langenhanovi. Z doterajšieho najväčšieho bodového prísunu vo svojej kariére sa mohol radovať ďalší nemecký reprezentant, Julian vo Schleinitz. Ten si 3. priečkou zabezpečil 70 bodov.

Jožko Ninis si trochu pohoršil, keďže za 26. miesto mu na konto pribudlo len 15 bodov. V celkovom hodnotení sa tak prepadol na 23. pozíciu.